Răspuns :
Răspuns:
MATERII PRIME DE ORIGINE VEGETALĂ FOLOSITE ÎN ALIMENTAŢIE
În tehnologia culinară alimentele sunt grupate, după ponderea pe care o au în realizarea preparatelor culinare, în două grupe: materii prime şi materii auxiliare.
Materiile prime
sunt alimente folosite în cantităţi mari, care se regăsesc în produsul finit şiinfluenţează caracteristicile nutritive şi organoleptice ale acestuia.După natura lor se grupează în:
materii prime de origine vegetală
(cereale şi produse cerealiere, legume,fructe, produse zaharoase, grăsimi vegetale);
materii prime de origine animală
(carnea, subprodusele şi produsele din carne, lapte şi produse din lapte, ouăle, grăsimile animale)
2 porumb 74%, cereale din orez 72,1% , faina 60-70%
3 CRÚPE s. f. pl. (Reg.) Boabe de porumb, de orez etc. măcinate mare, folosite la prepararea unor mâncăruri
4 60-70%
5 Făinăle sunt ingrediente versatile pentru coacere și un capsator de cămară.
Ele vin în multe soiuri diferite, cum ar fi sorg, mei, grâu și făină de grâu rafinată. De asemenea, acestea sunt, în general, bogate în amidon., sunt folosite la multe alimente de bază
6 Grișul este utilizat, în principal, pentru a obține paste făinoase dar și pentru a prepara griș cu lapte și cuș cuș - mâncare populară în Maroc și Algeria.
7 există mai mult de 40.000 de soiuri de orez în întreaga lume orez Este o mâncare cu adevărat de bază pentru milioane de oameni din întreaga lume, din mii de ani în urmă. Acest cereale minunat și nutritiv este prezent în aproape fiecare bucătărie din lume, în timp ce în țări precum Japonia, China sau Indica se evidențiază ca bază a hranei cetățenilor săi
8Pastele făinoase (pasta, în italiană), sunt un produs alimentar obținut prin uscarea aluatului nedospit de făină cu apă, la care se poate adăuga de asemenea și sare sau ouă. Pastele colorate pot conține și zarzavaturi sau legume precum pastele verzui conțin spanac sau pastele roșiatice, roșii. Pastele făinoase sunt tăiate în diferite forme și mărimi. Făina din care se obțin pastele în Europa este în general cea de grâu, grâu dur, dar în Asia se fabrică din făină de hrișcă, orez, Vigna radiata (fasole Mung), porumb, soia, secară etc.
9 Legumă este un termen culinar generic care desemnează orice parte a unei plante consumată uzual de oameni ca hrană, fiind o plantă cultivată sau necultivată care este cunoscută și apreciată de cultura populației locale, dar nu face parte din următoarele categorii culinare: cereale, fructe, ierburi sau mirodenii. Aceste plante fiind apreciate datorită conținutului lor în substanțe nutritive ca hidrocarbonate, proteine, grăsimi vegetale, vitamine, substanțe minerale, uleiuri eterice, acestea din urmă având rol important în digestie. Astfel, avem legume cu frunze (de exemplu salata), rădăcinoase (morcovul), lujeri (ceapa), legume cu inflorescență (conopida) și fructe botanice cum ar fi fasolea verde, castraveții, dovlecii, roșiile, avocado etc. precum și semințele imature ale unor plante cum ar fi mazărea și fasolea, sau plante care se folosesc numai la îmbunătățirea gustului ca pătrunjel, mărar, leuștean.
10 Napul este o plantă erbacee, bienală cu înălțimea de până la 50–100 cm, cu tulpina floriferă dreaptă, cilindrică, mult ramificată, acoperită cu perișori. Înflorește în lunile mai–iunie.
Napii se spală bine și se taie.
Usturoiul se pisează.
Uleiul se amestecă cu usturoiul, rozmarinul, praful de boia, sarea și piperul.
Napii tăiați se pun în amestecul de ulei și se lasă la marinat o oră.
Cuptorul se încinge la 180 de grade Celsius.
Napii se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor.
Se lasă la cuptor până se rumenesc, aproximativ jumătate de oră.
Napii se servesc calzi, ca atare, sau ca garnitură lângă carnea de pui sau carnea de vită.
500 g napi
50 ml ulei
1 cățel usturoi
20 g rozmarin
15 g boia dulce
sare și piper după gust
(sper că te-am ajutat:)
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Biologie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.