👤

care sunt drepturile copilului ??? am nevoie urgent ​

Răspuns :

Răspuns:

Să am un loc unde să locuiesc, haine şi mâncare sănătoasă;

Să nu fiu obligat să muncesc

Am dreptul la o educaţie potrivită aptitudinilor şi abilităţilor mele

Am dreptul de a avea un cuvânt de spus în toate aspectele care mă afectează

Am dreptul de a beneficia de o îngrijire specială, în cazul în care nevoile mele speciale o cer

Am dreptul să fiu protejat împotriva violenţei

Să primesc îngrijiri medicale şi să fiu protejat împotriva tutunului, alcoolului şi drogurilor

Să am propria mea religie şi cultură

Am dreptul să am numele meu şi la naţionalitatea mea

Să fiu tratat la fel cu toţi ceilalţi copii, indiferent de culoarea mea, de rasă, sex, limbă sau religie

Să fiu mândru de lucrurile în care cred şi de tradiţia mea

Să vorbesc şi să fiu ascultat

Să trimit şi să primesc corespondenţă personală, care nu să nu fie deschisă sau citită de alţii

Am dreptul la viaţă privată

Să menţin relaţii cu familia mea sau cu orice altă persoană la care ţin

Am dreptul la un avocat în sala de judecată şi în audierile care îmi afectează viitorul

Să ştiu care sunt drepturile mele

Sunt o persoană cu drepturi şi responsabilităţi şi am dreptul să fiu tratat ca atare;

Răspuns:

1)Copilul are dreptul la stabilirea și păstrarea identității sale.

2)Copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament.

3)Copilul care a fost separat de ambii părinți sau de unul dintre aceștia, printr-o măsura dispusă în condițiile legii are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu ambii părinți, cu excepția situației în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.

4)Copilul ai cărui părinți locuiesc în state diferite are dreptul de a întreține relații personale și contacte directe cu aceștia, cu excepția situației în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.

5)Copilul are dreptul de a primi o educație care să îi permită dezvoltarea, în condiții nediscriminatorii, a aptitudinilor și personalității sale.

6)Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.

7)Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării și nu poate fi constrâns la o munca ce comportă un risc potențial sau care este susceptibilă să îi compromită educația ori să îi dăuneze sănătății sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.

8)Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială.

9)Copilul are dreptul de a beneficia de asistență socială și de asigurări sociale, în funcție de resursele și de situația în care se află acesta și persoanele în întreținerea cărora se găsește.

10)Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva folosirii ilicite de stupefiante și substanțe psihotrope, așa cum sunt acestea definite de tratatele internaționale în materie.

11)Copilul are dreptul la protecție împotriva oricărei forme de exploatare;

12)Copilul cu handicap are dreptul la îngrijire specială, adaptată nevoilor.

13)Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private și familiale. Este interzisă orice acțiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viața intimă, privată și familială.

14)Copilul are dreptul la libertate de exprimare. Părinții sau după caz alți reprezentanți legali ai copilului, persoanele care au în plasament copii precum și persoanele care prin natura funcției promovează și asigura respectarea drepturilor copiilor au obligația de a le asigura informații, explicații și sfaturi în funcție de vârsta și gradul de înțelegere al acestora precum și de a le permite să-și exprime punctul de vedere, ideile și opiniile.

15)Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-și exprima liber opinia sa asupra oricărei probleme care îl privește. În orice procedură judiciară sau administrativă care îl privește, copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani. Cu toate acestea poate fi ascultat și copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani dacă autoritatea competentă apreciază că audierea lui este necesară pentru soluționarea cauzei.

Explicație:

Dacă ai nevoie de mai multe îți voi trimite linkul