Răspuns :
Răspuns:
Reacțiile chimice sunt interacțiuni la nivel molecular dintre substanțe chimice, sau altfel spus sunt procese chimice prin care are loc transformarea unor substanțe chimice numite reactanți în produși de reacție.[1] Reprezentarea reacțiilor chimice se face aproape de fiecare dată cu ajutorul ecuațiilor chimice.
Substanțele care reacționează între ele se numesc reactanți, iar substanțele rezultate în urma reacției se numesc produși de reacție. Numărul reactanților și al produșilor de reacție este destul de variat, astfel că pot exista, de exemplu, reacții în care avem un singur reactant sau reacții în care avem doi reactanți, etc.
Reacțiile chimice au loc la o anumită viteză de reacție caracteristică pentru o anumită temperatură și concentrație. Vitezele de reacție cresc cu creșterea temperaturii la care are loc reacția, deoarece astfel este disponibilă o mai mare energie termică, care face să se atingă mai repede energia de activare necesară pentru ruperea legăturilor chimice dintre atomi.
În cadrul sintezelor chimice, sunt folosite diferite tipuri de reacții chimice pentru a se ajunge la produsul de reacție dorit, în final. În biochimie, sunt studiate căile metabolice ale unor metaboliți, în care se scriu serii consecutive de reacții chimice care sunt implicate. Aceste reacții metabolice sunt de obicei catalizate de enzime proteice, care au rolul de a crește viteza de reacție.
Explicație:
Tip de reacție Subtip Note
Reacție de adiție Adiție electrofilă include reacții precum cele de halogenare, hidrohalogenare și hidratare.
Adiție nucleofilă
Adiție radicalică
Reacție de eliminare include reacții precum cele de deshidratare și pot avea mecanism E1, E2 sau E1cB
Reacție de substituție Substituție nucleofilă alifatică cu mecanism SN1, SN2 și SNi
Substituție nucleofilă aromatică
Substituție nucleofilă acilică
Substituție electrofilă
Substituție electrofilă aromatică
Substituție radicalică
Reacție de oxido-reducere Oxidare sunt reacții redox la care participă compuși organici
Reducere
Oxidare și reducere
Reacție de transpoziție Transpoziție 1,2
Reacție periciclică
Metateză olefinică
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Chimie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.