Răspuns :
Salut !
Exemplu 1
2 ^3 ×`2 ^5 :2 ^2 =
2 ^(3 +5) :2 ^2 =
2 ^8 :2 ^2 =
2 ^(8 - 2) =
2 ^`6
Dacă avem înmulțire, adunăm exponenții.
Dacă avem împărțire, scădem exponenții.
Exemplu 2
(3 ^3) ^4 :(3 ^2) ^5 =
3 ^(3 ×4) :3 ^(2 ×5) =
3 ^12 :3 ^10 =
3 ^(12 - 10) =
3 ^2
În acest exemplu am folosit paranteza. De data aceasta am înmulțit exponenții
Dacă întâlnești astfel de calcule unde este și paranteză, înmulțești exponenții.
Exemplu 3
16 ^4 :8 ^2 ×2 ^6 =
(2 ^4)^4 :(2 ^3)^2 ×2 ^6 =
2 ^(4×4):2 ^(3×2) ×2 ^6 =
2 ^8 :2 ^6 ×2 ^6 =
2 ^(8 - 6) ×2 ^6 =
2 ^2 ×2 ^6 =
2 ^(2+6) =
2 ^8
Mai întâi am descompus pe 16 si pe 8 pentru a avea aceeași bază.... 2
Apoi am înmulțit exponenții pentru ca aveam paranteză. Și în funcție de operație de înmulțire sau împărțire, am adunat și scăzut exponenții, păstrând baza.
Succes!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Matematică. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.