Răspuns :
Bogdan Petriceicu HASDEU (1838-1907)
Născut în comuna Cristineşti, judeţul Hotin (Basarabia); Hasdeu îşi desfăşoară studiile liceale la Chişinău, iar cele universitare la Harkov. Pregătirea intelectuală şi-o desăvârşeste însă ca autodidact. În februarie 1857 se stabileşte la Iaşi, unde se afirmă, în scurtă vreme, ca gazetar, editând ziarul unionist. Custode al Bibliotecii Naţionale din Iaşi, pledează, în 1859, pentru organizarea acesteia la nivel european şi pentru înfiinţarea Universităţii ieşene. Este profesor de istorie, statistică şi geografie la „Şcoala reală” din Iaşi. Graţie sprijinului lui Alexandru I. Cuza, pleacă la Bucureşti (1863), unde continuă activitatea enciclopedică începută la Iaşi. Fondează revistele satirice „Aghiuţa” (1863-64) şi „Satyrul” (1866). Ca dramaturg, obţine un răsunător succes cu drama romantică „Răzvan Vodă” (1867), devenită apoi „Răzvan şi Vidra”, după ce publicase, în ziarul „Buciumul”, romanul istoric „Ursita” (1864), neterminat, şi monografia istorica „Ion Vodă cel Cumplit” (1865).
Hasdeu se integrează în categoria acelor spirite plurivalente, frenetice şi impetuoase, ce farmecă şi descurajează în acelaşi timp. Ca romantic obsedat de completitudine, el sparge cu mult tiparele normalului. Oricât s-ar încerca o delimitare a activităţii sale, aceasta nu poate fi, totuşi, ruptă în două, în ştiinţifică şi literară, deoarece natura personalităţii lui este mult mai complexă şi orginală în structura ei simfonică. Hasdeu devansează, în chiar structura intelectuală a spiritului românesc, formulele culturale de până atunci, prevestind, ca „homo universalis”, personalitatea aproape neverosimilă a lui Nicolae Iorga. Prin multitudinea preocupărilor, prin erudiţie, prin fantastica sete de cunoaştere, ca şi prin voinţa inflexibilă de afirmare a spiritului creator românesc în spaţiul culturii europene, Hasdeu ramâne un profet cultural şi un om de bronz a cărui icoană postumă ne apare la dimensiuni legendare.
Scuze că așa multă informație dar sper să-ți fie de folos! Dacă vrei faci rezumat.
SUCCES! ^^
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.