Răspuns :
„Legenda rândunicăi" de Vasile Alecsandri este o operă lirică ce are ca punct de început un vers din folclor în care rândunica, iarna, bate în geam să intre în casă, iar omul o îndeamnă să plece să-și caute haina care a înflorit.
Apoi, poetul și-a imaginat o atmosferă fantastică pentru a explica acest vers. În basmul lui se face că rândunica a fost cândva o fată de împărat. La nașterea ei, zâna i-a dăruit o rochie argintie pe care să o poarte mereu pentru a-i fi bine, sfătuind-o să se ferească și de vârcolac. Fata a făcut întocmai până într-o seară când s-a scăldat într-un lac. Pentru că a stat în apă mai mult decât trebuia, până după cântatul cocoșului, imediat ce a ieșit din lac a fost răpită din zbor de Vârcolac. Pentru a scăpa din ghiarele lui, fata s-a transformat în rândunică. Rochia ei, s-a fărâmițat și s-a metamorfozat în lanuri de flori.
În opinia mea, prin această legendă, Alecsandri își vădește talentul de poet prin faptul că a reușit de la o strofă din folclor să realizeze o legendă în versuri.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.