Răspuns :
Simbol chimic: Al
Masa atomică: AAl= 27; 1 mol Al = 27g
Structura atomului: (Z=13) → (K)2(L)8(M)3
Configuraţia electronică ne arată că se află în grupa a III-a A (principală) – deoarece are trei electroni pe ultimul strat, perioada a 3-a (deoarece are trei straturi ocupate cu electroni).
Aluminiu are trei electroni pe ultimul strat, pe care îi poate pierde, pentru a ajunge la configuraţie stabilă de octet. Astfel, formează ioni pozitivi şi are caracter metalic:
Al → Al3+
Stare naturală: Se găseşte în natură numai sub formă de compuşi; este al treilea element ca răspândire pe Pământ şi cel mai răspândit metal.
Cel mai important compus natural al aluminiului este oxidul de aluminiu, care poate apărea hidratat sau nehidratat, incolor sau diferit colorat. Bauxita este minereul din care se extrage aluminiul şi care este formată din oxid de aluminiu hidratat, impurificat cu alţi oxizi. La noi în ţară, aluminiul de obţine prin electroliză, din bauxită.
Proprietăţi fizice: Este un metal solid, are luciu şi o capacitate mare de reflexie a luminii, este alb-argintiu, cu densitate mică (2,7g/cm3), are punctul de topire scăzut (660°C) şi conductibilitate electrică şi termică ridicată. Este ductil (poate fi tras sub formă de sârmă) şi maleabil (poate fi tras în foi subţiri). Se dizolvă numai în topitura altor metale, cu care formează aliaje.
Proprietăţi chimice:
1. Reacţia cu substanţe simple (nemetale):
4Al + 3O2 → 2Al2O3 (oxid de aluminiu)
2Al + 3Cl2 → 2AlCl3 (clorură de aluminiu)
2Al + 3S → Al2S3 (sulfură de aluminiu)
2. Reacţia cu substanţe compuse:
a) Comportarea faţă de apă: Poziţia în seria activităţii metalelor, ne arată că Al reacţionează cu apa şi formează oxid de aluminiu şi hidrogen. În realitate, datorită faptului că oxidul de aluminiu este insolubil în apă, reacţia nu are loc decât în stratul superficial de atomi, când se formează acel strat protector de oxid de aluminiu. Astfel, aluminiul este rezistent la coroziune. Acest lucru determină o serie de utilizări ale aluminiului.
b) Reacţia cu acizii: Poziţia în seria activităţii metalelor, ne arată că Al înlocuieşte hidrogenul din acizi:
2Al + 6HCl → 2AlCl3 + 3H2↑
Aluminiul este rezistent la acţiunea acidului azotic diluat sau concentrat (este pasiv faţă de el). Datorită acestei proprietăţi, din aluminiu se fabrică cisterne pentru transportul acidului azotic.
c) Reacţia cu oxizi metalici şi săruri:
Aluminiul reacţionează cu oxizii şi sărurile metalelor situate în dreapta sa în seria activităţii metalelor.
2Al + Fe2O3 → Al2O3 + 2Fe (această reacţie stă la baza sudării şinelor, deoarece se obţine fier topit).
Procedeul se numeşte aluminotermie şi se foloseşte şi la obţinerea unor metale din oxizi: Cr, Mn, Co, V.
2Al + Cr2O3 → Al2O3 + 2Cr
2Al + 3CuSO4 → Al2(SO4)3 + 3Cu
Utilizări:
- oglinzi pentru telescoape
- tuburi şi cisterne pentru acid azotic
- ambalaje în industria alimentară şi farmaceutică
- cabluri de înaltă tensiune
- tablă
- vase de bucătărie
- avioane şi nave spaţiale (duraluminiul, aliaj care conţine Al, Cu şi Mg)
- obţinerea unor metale care nu se pot obţine pe alte căi
Acest referat este facut de profesoara mea de chimie, deci sper sa-ti fie de ajutor <3
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Chimie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.