👤

I. Citiţi cu atenţie sursele istorice de mai jos şi răspundeţi cerinţelor:

A.„Romanitatea Daciei a fost însă diferită de cea a altor provincii cucerite de armata Romei.În Dacia însă a fost creată o adevărată ţară de colonizare dintr-un teritoriu slab locuit şi înconjurat de o populaţie duşmănoasă, în care însă romanitatea nu şi-a înfipt rădăcini atât de adânci. [...] Unii susţin că provincialii romani s-au refugiat în munţi pentru a-şi păstra acolo libertatea şi viaţa.[...]

Prin ipoteza migrării treptate spre nord a valahilor din Moesia se poate explica împrejurarea surprinzatoare ca populatia valaha se înâtlneste în nord de Dunare numai dupa începutul veacului al XIII-lea, devenind apoi din ce în ce mai numeroasă, până ce vor umple în mare măsura tara numită Valahia si apoi tările din jur...”

(Robert Roesler, Studii româneşti. 1871)

1. Numiti teoria istorică la care face referire sursa A si secolul în care a fost formulată.

2. Menţionaţi, pe baza textului A, două argumente folosite de autor în sprijinul teoriei sale.

3. Scrieti două informatii din sursa istorică, aflate în relatie cauză-efect.

4. Explicaţi contextul politic al apariţiei teoriei susţinute de autorul sursei A.

B.„Teza autohtoniei românilor se bazează pe continuitatea neîntreruptă a populaţiei, de la geto-daci la daco-romani. În afara triburilor geto-dace care s-au supus romanilor, deci n-au fost exterminate, toponimia, hidronimia [...] Daciei romane, faptul că din provincie s-au recrutat numeroase trupe auxiliare şi, îndeosebi descoperirile arheologice dovedesc prezenţa neîntreruptă a autohtonilor atât în Dacia, cât şi în Moesia [...]. După anul 602, în urma micşorării numărului slavilor din nordul Dunării, raportul de forţe s-a schimbat în favoarea autohtonilor [...] dispunând de o organizare social-politică mai adecvată împrejurărilor istorice. În cursul convieţuirii cu slavii, daco-romanii au reuşit să-i asimileze şi să dea naştere românilor.”

(Al. Graur, Gh. Ştefan, Dicţionar de istorie veche aRomâniei)

5. Identificati teoria istorică la care face referire sursa B.

6. Menţionaţi, pe baza sursei B, trei argumente care susţin continuitatea populaţiei de la geto-daci la daco-romani.

7. Precizati, pe baza sursei B, factorul care a condus la asimilarea slavilor de către daco-romani.

8. Exprimaţi, în 6-8 rânduri, un punct de vedere cu privire la romanitatea si la etnogeneza românilor.