👤

ajuuutorr!! e urgggeeentt!!!


Ajuuutorr E Urgggeeentt class=

Răspuns :

Răspuns:

Bacterii fixatoare de azot , microorganisme capabile să transforme azotul atmosferic înazot fix ( compuși anorganici utilizabili de plante). Mai mult de 90% din fixarea azotului este efectuată de aceste organisme, care joacă astfel un rol important înciclul azotului .

Bacteriile fixatoare de azot sunt microorganisme procariote care sunt capabile să transforme azotul gazos din atmosferă în compuși „cu azot fix”, cum ar fi amoniacul , care sunt utilizabili de către plante .

Există două tipuri principale de bacterii care fixează azotul. Speciile simbiotice sau mutualiste trăiesc în nodulii rădăcinii anumitor plante. Plantele familiei de mazăre , cunoscute sub numele de leguminoase, sunt unele dintre cele mai importante gazde pentru bacteriile care fixează azotul.

Bacteriile simbiotice care fixează azotul invadează părul rădăcinii plantelor gazdă, unde se înmulțesc și stimulează formarea nodulilor rădăcinii, mărirea celulelor vegetale și a bacteriilor în asociere intimă . În noduli, bacteriile convertesc azotul liber în amoniac , pe care planta gazdă îl folosește pentru dezvoltarea sa. Pentru a asigura o formare suficientă de noduli și o creștere optimă a leguminoaselor (de exemplu, lucernă, fasole, trifoi, mazăre, soia), semințele sunt de obicei inoculate cu culturi comerciale de specii adecvate de Rhizobium , în special în soluri sărace sau lipsite de bacteriile necesare.