Răspuns :
Conform graficului, vom începe rezolvările de la ultima întrebare, pentru a găsi răspunsurile la celelalte.
- Valoarea intensității la R=3 Ω, conform graficului, este egală cu 2 A.
- Intensitatea de scurtcircuit este raportul dintre tensiunea electromotoare și rezistența interioară a sursei de curent și de obicei aceasta are o valoare mare. Conform graficului, intensitatea curentului are cea mai mare valoare în cazul în care R=0, deci aici și are loc un scurtcircuit, valoarea căruia este de 5 A.
- Intensitatea de scurt circuit este de 5 A, deci tensiunea electromotoare este egală cu 5r, unde r este rezistența interioară. Pentru a afla aceste două mărimi, vom crea următoarea ecuație.
[tex]I=\frac{E}{R+r} \Rightarrow E=I(R+r)=5r \\ 2 \ A(3 \ \Omega+r)=5r \\ 6 +2r=5r \\ 5r-2r=6 \\ 3r=6\ \\ \Rightarrow r=\frac{6}{3}=2 \ \Omega[/tex]
Deci, rezistența interioară este de 2 Ω.
- Tensiunea electromotoare E=I(R+r)=2 A(3 Ω+2 Ω)=2 A·5 Ω=10 V.
- Tensiunea la bornele consumatorului cu R=3 Ω o vom afla din legea lui Ohm pentru o porțiune de circuit: U=I·R=2 A·3 Ω=6 V. Deci, valoarea intensității la R=18 Ω va fi egală cu I₂=6 V/18 Ω=0,33 A, însă această variantă de răspuns nu este aratată, deci cred că poți indica 0,5 A.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Fizică. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.