Răspuns :
Răspuns:
Ai răspunsul mai sus
Explicație:
Sper că te-am ajutat!
Răspuns:
Rapsodii de toamna
Poezia cuprinde cinci tablouri, care surprind diverse secvente din natura, in apropierea sosirii toamnei. Odata cu sfarsitul verii lumea ce lor care nu cuvanta" este cuprinsa de neliniste si ingrijorare la gandul ca, imediat dupa toamna, va urma iarna aducatoare de necazuri.
In primul tablou, incepe cu o veste", un fel de zvon care trece ca o boare" pe deasupra viilor si fura" puful papadiilor. Vestea produce o mare agitatie: ciulinii fug ingroziti din fata vantului, iar pe balta un pui de cioara se intalneste cu un batlan si ii spune ca frunzele au pornit in bejenie".
Cel de al doilea tablou dezvolta alarma generala". Poetul ne introduce in lumea necuvantatoarelor, facan-du-ne cunoscute starile, gandurile si reactiile lor in fata apropiatei toamne. Pasarile, plantele, gazele, asemenea oamenilor, vorbesc si se agita cuprinse de panica. Din pricina taraboiului, trebuie sa vina politia,care vine foarte hotarata sa faca ordine si sa-l aresteze pe cel care a produs zarva.
Cel de al treilea tablou ne invita sa privim si sa ascultam ce se petrece in gradina cu flori de langa casa. In lumea gazelor, care se dovedesc mult mai curajoase decat florile, se re-n-cep idilele". Doar o gargarita este foarte suparata ca i-a disparut barbatul/in costum de ginere". intr-un sfarsit, il gaseste mort de ina-nitie" sub trei graunte si se duce sa raporteze cazul la politie".
Cel de al patrulea tablou ne introduce in lumea buruienilor, marcate si ele de schimbarea anotimpului. Acestea, precum femeile, se vorbira pe soptite/ Sa se faca schivnice".
Ultimul tablou, cel de al cincilea, prezinta imaginea toamnei, zana melopeelor, /Spaima florilor si Doamna/Cucurbi-taceelor", care coboara de la strunga aidoma unei femei imbracate intr-o haina iluzorie".
Poetul reuseste sa creeze o lume in plina miscare, organizata dupa principiile societatii omenesti, in structuri comunitare. Toparceanu le atribuie florilor, gazelor etc. capacitatea de comunicare si de reactie afectiva. Comunicarea se face prin patru forme principale: vestea sau zvonul, discursul, discutia familiara si barfa. Reactia afectiva se materializeaza in senzatie, insulta, idila si panica.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.