👤

Azi am văzut, înfiripată, ființa ploii mlădioase: Avea o haină cenuşie și foșnitoare de mătase. Purta pe umeri mii de lanţuri subtiri, până la brâu, Dar le zvârlea pe rând, în treacăt, pe apa turbure din râu. Si de inele fără număr îi erau mâinile-ncărcate, Şi le scotea, pe fiecare, şi le zvârlea pe lac, pe toate. Långă răzoare, prin grădină, trecea foșnind de-atâtea ori! și răsturna cu poala rochii, pe brazdă, proaspetele flori... Şi-n toate inimile noastre, pe rând, trecând ca un paharnic, Tuma ca-n cupe fără număr, dintr-însul, plânsul cel zadarnic. (Alice Călugăru, Ploaia)

5. explica, in minimum 50 de cuvinte, sensul sintagmei " Langa razoare, prin gradina, trecea fosnind de-atatea ori! " din cea de a patra strofa.

6. Prezinta, in minimum 50 de cuvinte, relatia dintre sentimetele transmise si elementele cadrului natural.​


Răspuns :

5. Explică sensul sintagmei "Lângă răzoare, prin grădină, trecea foșnind de-atâtea ori!"

Sensul acestei sintagme din poezia "Ploaia" de Alice Călugăru este acela de a descrie ploaia în mod stilizat și ne determină să ne imaginăm cum stropii de ploaie cad lin, "foșnind" pe straturile de flori și legume din grădină cu același zgomot plăcut pe care îl face o femeie când trece imbrăcată într-o rochie largă și apretată și că ploaia "trecea de-atâtea ori", adică acest zgomot nu se auzea doar uneori, ci de fiecare dată când ploaia "trecea" peste "răzoare".

6. Prezintă relația dintre sentimentele transmise și elementele cadrului natural

Relația dintre sentimentele transmise în poezia "Ploaia" și elementele cadrului natural este una strânsă, în sensul că pe măsură ce ne imaginăm cadrul natural din grădină, pe unde trece ploia cu zgomotul ei lin, avem un sentiment de pace și de liniște sufletească și putem avea și sentimentul bucuriei prin venirea unei ploi așteptată de mult timp pentru împrospătarea naturii.

Mult succes!