Răspuns :
Răspuns:
Din poezia simbolista ,,Romanta negativa”, cititorii observa figurile de stil care accentuează trairile afective ale autorului.
Metafora ,,o lama, lucioasa, de cutit” semnifica regretul și durerea launtrica ale poetului; fiind accentuata de repetitia ,,ce-a putut sa fie”. Prin aceste doua figuri de stil poetul isi manifesta regretul imens, simtindu-se neputincios in fata timpului si a iubirii neimpartasite. Sentimentul de iubire este trecator precum ,,doi calatori cu trenul”.
Timpul nu-i permite sa priveasca cu optimism calatoria, iubirea. De exemplu, prin comparatia ,,Ca doua veverite-nspaimantate” este evidentiata temerea, sentimentul de deznadejde si neputinta în fata iubirii, a ceea ce se petrece în timp. Versul ,,Si ce-a putut sa fie s-a sfarsit...” indica sfarsitul calatoriei impreuna cu fiinta draga, care a fost doar ,,un searbad inceput” (epitet antepus”). Totusi, cei doi indragostiti nu au putut calatori impreuna (,,fiecare-am coborat în cate o gara”), neavand tichete, ,,nici un alt bagaj decat refrenul”.
Asadar, figurile de stil din text au rolul de simboluri care dau sens trairilor sufletesti ale poetului.
Explicație:
Cat timp cunosti figurile de stil iti va fi usor sa le recunosti in text. Metafora are rolul de a da o semnificatie aparte in poezie. Epitetul este alcatuit dintr-un substantiv si adjectiv. Comparatia o recunoastem prin termenul ,,ca/aidoma/asemenea”, iar repetia indica repetarea acelorasi termeni intr0un text.
Consider ca fiecare interpreteaza diferit o poezie si de aceea exista subiectivism cand se corecteaza interpretarile. Insa, mesajul/ tema unei poezii este aceeasi indiferent de exprimare. Iti recomand sa scrii ceea ce simti atunci cand citesti poezia. Cateva intrebari utile:
Ce sentimente iti transmite? Care este starea de spirit a poetului? Care motive literare sunt des intalnite in textul poetic? (de exemplu, aici este calatoria cu elementele ei specifice, tren, tichete, bagaj, gara). Ce inteleg din poezie?
Cu o exprimare adecvata și o intelegere buna a textului vei reusi sa comentezi frumos orice poezie. Bafta!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.