👤

Analizează adjectivele din fragmentele date, ca în modelul dat
. a. ,,De câte ori deschid portiţa şi intru în grădină-mi pare Că mă cuprinde-o vrajă dulce, şi florile-mi dezmiardă ochii. O fantazie uriaşă le-a dat un strai la fiecare, și fete nu-s pe tot pământul să- mbrace mai frumoase rochii.“ Dimitrie Anghel – Florile
b. ,,Vedeam până în zare panorama Bucureștiului sub nori, cu pâlcul de case vechi, [...] iar mai încolo nişte construcții mari şi cenuşii [...] şi, foarte departe, termo- centrala cu imensele coşuri din care ieșeau fire câltoase de aburi. [...] Fugeam repede în pat la cea mai mică scârțâitură, căci ştiam că e tata..."


„dulce" - adjectiv propriu-zis, variabil cu două forme, se acordă în gen şi număr cu substantivul „vrajă“ (feminin, singular), grad pozitiv, parte de propoziţie atribut I​


Răspuns :

Răspuns:

a. „De câte ori deschid portiţa şi intru în grădină-mi pare

Că mă cuprinde-o vrajă dulce, şi florile-mi dezmiardă ochii.

O fantazie uriaşă le-a dat un strai la fiecare,

Şi fete nu-s pe tot pământul să-mbrace mai frumoase rochii.”

(Dimitrie Anghel, Florile)

uriașă = adjectiv propriu-zis, variabil cu 4 forme, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. „o fantazie” (feminin, singular, nominativ), fără grad de comparație, parte de propoziție atribut (adjectival)

tot = adjectiv pronominal nehotărât, variabil cu 4 forme, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. „pământul” (neutru, singular, acuzativ), fără grad de comparație, parte de propoziție atribut (adjectival)

mai frumoase = adjectiv propriu-zis, variabil cu 4 forme, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. „rochii” (feminin, plural, acuzativ), grad comparativ de superioritate, parte de propoziție atribut (adjectival)

b. „Vedeam până în zare panorama Bucureștiului sub nori, cu pâlcul de case vechi, [...] iar mai încolo nişte construcții mari şi cenuşii [...] şi, foarte departe, termocentrala cu imensele coşuri din care ieșeau fire câlțoase de aburi. [...] Fugeam repede în pat la cea mai mică scârțâitură, căci ştiam că e tata...” (Mircea Cărtărescu, Nostalgia)

vechi = adjectiv propriu-zis, variabil cu 3 forme, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. „case” (feminin, plural, acuzativ), grad pozitiv, parte de propoziție atribut (adjectival)

mari = adjectiv propriu-zis, variabil cu 2 forme, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. „niște construcții” (feminin, plural, acuzativ), grad pozitiv, parte de propoziție atribut (adjectival)

cenușii = adjectiv propriu-zis, variabil cu 3 forme, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. „niște construcții” (feminin, plural, acuzativ), fără grad de comparație, parte de propoziție atribut (adjectival)

imensele = adjectiv propriu-zis, variabil cu 4 forme, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. „coșuri” (neutru, plural, acuzativ), fără grad de comparație, articulat cu art. hot. „-le”, parte de propoziție atribut (adjectival)

câlțoase = adjectiv provenit din substantiv prin derivare, variabil cu 4 forme, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. „fire” (neutru, plural, nominativ), grad pozitiv, parte de propoziție atribut (adjectival)

cea mai mică = adjectiv propriu-zis, variabil cu 3 forme, se acordă în gen, nr. și caz cu subst. „scârțâitură” (feminin, singular, acuzativ), grad superlativ relativ de superioritate, parte de propoziție atribut (adjectival)