👤

15. Dacă atingem obiecte metalice şi obiecte din lemn care au aceeaşi temperatura
coborâtă, obiectele metalice ni se par mai reci decât cele din lemn. De ce? Ce
temperatură ar trebui să aibă ambele obiecte pentru ca atingându-le, să nu sesizăm
diferența de temperatură arătată mai sus?


Răspuns :

Răspuns:

Pentru ca noi sa nu simțim diferența termica la atingerea corpurilor, acestea trebuie sa aiba temperatura corpului nostru.

Explicație:

Metalul, are capacitatea de a reține caracteristica temperaturii la care este expus. Lemnul nu are aceasta proprietate, deci în în consecință nu înmagazinează căldură/frigul. Practic, între cele doua materiale este o discrepanta în ceea ce privește reținerea caldurii/frigului.

Răspuns:

Noi nu putem percepe temperatura in sine; senzatiile termice ne spun doar ca un corp este mai cald / mai rece / are aproximativ aceeasi temperatura cu senzorii din piele, (starea  senzorilor este  influentata si de temperatura proprie a mainii, de starea metabolismului, de oboseala, etc. )

Un material care poate transfera rapid caldura - metalele, de exemplu, in contact cu pielea "fura " caldura. Energia termica trece de la piele la si prin metal cu viteza foarte mare - (conductivitate termica mare). Senzorii vor percepe ca obiectul este mult mai rece decat ne-ar arata un termometru.

[Se stie ca iarna mana se poate "lipi" inghetata de un obiect de metal si nu de unul de plastic sau lemn, datorita acestui "furt" rapid de caldura.]

Lemnul este un bun izolator termic; daca atingem o bucata de lemn - chiar la temperatura mai scazuta -  se stabileste rapid un echilibru termic intre mana si stratul superficial al obiectului de lemn, fara a se produce o disipare a caldurii mainii in interiorul lemnului.  Senzorii vor percepe o senzatie de rece mai mica decat la metal, chiar in conditii de iarna.

Daca obiectele metalice au o temperatura usor mai ridicata decat a mainii, transferul de caldura se face mai greu dinspre mana spre ele si senzatia de "mai rece" este diminuata. In realitate nu temperatura lor este cea care deruteaza senzorii, ci viteza cu care se face transferul termic.