👤

Vă rog acest ex.!Am ales orașul Tg-Jiu!​

Vă Rog Acest ExAm Ales Orașul TgJiu class=

Răspuns :

(traducere)

Scrie despre un oraș din țara ta. Folosiți câteva dintre aceste cuvinte: cea mai tare, cea mai mare, cea mai mică, cea mai frumoasă, cea mai curată, cea mai tare, cea mai veche. Puteți găsi informații pe Internet.

Tg-Jiu

Târgu Jiu este municipiul de reședință al județului Gorj, Oltenia, România, format din localitățile componente Bârsești, Drăgoieni, Iezureni, Polata, Preajba Mare, Romanești, Slobozia, Târgu Jiu (reședința) și Ursați.

sper ca te-am ajutat.

nush daca am scris corect...:(

Vezi imaginea ArMyFoReVeR43

Răspuns:

                                                 Targu Jiu

      Scurta descriere: Târgu Jiu este unul dintre principalele orașe ale regiunii istorice Oltenia. Situat pe malul răului Jiu, orașul are o istorie care coboară până la 1400, data la care a fost pentru prima dată atestat documentar de către Mircea cel Bătrân. Orașul din inima Olteniei este locul de baștină a numeroase personalități din România. Constantin Brâncuși, Ecaterina Teodoroiu sau Tudor Vladimirescu sunt doar câteva personalități marcante care au văzut pentru prima dată lumina zilei aici.

  Istoric

      Municipiul Târgu Jiu și-a luat numele de la vijeliosul râu Jiu de care este străbătut de la nord la sud și care, în decursul timpului, și-a mutat albia de la Dealul Prejbei înspre apus, formând trei terase care constituie teritoriul de azi al localității. Înainte de cucerirea Daciei de către români, localitatea era un sat aflat pe un teritoriu cu insule și păduri, situate între cursurile Jiului, Hodinaului, Voivodiciului, Putnei și Paschiei. El oferea astfel un bun adăpost locuitorilor, pe care îi apăra împotriva năvălirilor din afară.

Orașul este menționat pentru prima oară în anul 1406 sub numele de „Jiul”, într-o poruncă dată mănăstirii Tismana de către voievodul Mircea cel Bătrân. Tot în secolul al XV-lea, localitatea apare pentru prima dată în documente având calitatea de târg. Cu timpul, în izvoarele istorice apar și mențiuni ce indică o cristalizare a vieții orășenești. Orașul pomenit ca atare, de un document din anul 1611 dat de Radu Mihnea, este atestat ca organizare municipală, având la conducerea treburilor orășenești un jude și mai mulți pârgari. În secolele XVI-XVII, istoria orașului consemnează unele lupte ale locuitorilor săi cu vecinii, pentru hotărnicirea proprietății Târgu Jiului. Starea economică înfloritoare a unora dintre ei le permitea în timpul domniei lui Neagoe Basarab să-și cumpere noi suprafețe de pământuri.

În secolul al XVII-lea Târgu Jiu îndeplinește funcția de reședință a Gorjului. El a adăpostit adesea, în vremuri de restriște, pe unii domnitori ai țării cum ar fi: Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu.

Sper ca te-am ajutat!