Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
Orasele nord americane sunt renumite pentru folosirea acestui sistem de planificare urbana, dar el este vechi de 5 mii de ani - originea este Mesopotamia.. China antica, Grecia antica, Roma si multe alte civilizatii l-au folosit la o scara mai mare sau mai mica..
Sistemul are avantaje tehnice, cel putin in lumea moderna.
In lumea civilizata, mai intai se construieste infrastructura - canalizare, linii electrice si abia apoi cladirile propriu -zise.
E mai usor si mai ieftin sa proiectezi si sa realizezi infrastructura in linii drepte, repetate la nesfarsit.
Folosirea sistemului in America sfarsitului de secol 19 a reprezentat cel mai pragmatic mod de proiectare. Nu existau zone "istorice", cartierele puteau fi pornite de la zero, fara costuri de expropiere, populatia era in crestere masiva in marile centre urbane.
Initial era un mare avantaj pentru vehiculele utilitare - pompieri, politie, ambulanta, care ajungeau mai usor la adrese, orasul era mai usor de intretinut, traficul mai usor de controlat.
Din anii '60 s-a renuntat la acest sistem din mai multe motive, unele tinand de trafic - traseele devin mai lungi ( nu exista diagonale), poluarea din ce in ce mai mare pe strazile drepte, marginite de zgarie nori, monotonia peisajului avea efecte nedorite asupra locuitorilor.
"Zgârie-norii" au apărut din necesitatea rezolvării crizei de spațiu, dar si ca o dovada a avansului tehnologic. Marele lor avantaj a fost folosirea la maxim a spațiului existent ( ai in inagine o foto cu o cladire celebra din New York, Flatiron, care este construita pe un teren triunghiular foarte mic..
Dezavantajele zgarie norilor sunt costurile de intretinere uriase, poluarea pe care o reprezinta, infrastructura complicata - locuri de parcare, prea multe lifturi, disconfort psihologic.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Geografie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.