Răspuns :
Răspuns:
Motivatia si afectivitatea
Motivatia = pentru buna desfasurare a unei activitati sunt necesare:
A– constientizarea obiectivului urmarit sau a scopului formulat dar , riguros , corect
-dezvoltarea corespunzatoare a instrumentelor intelectuale : o buna P,G, M, o imaginatie bogata , toate avand ca rezultat prezentarea cunostintelor, priceperilor, deprinderilor , a aptitudinilor.
– dar si :
-o serie de factori cu rol de stimulare , activizare, sensibilizare si imbold care sunt incadrate in notiuni de motivatie
functie de psihic:
motiv ( motivatie) = act sau ansamblu , sistem de impuls, imbolduri , pulsiuni interne , energizari sau activizari stari tensionale sau mobiluri ale actiunii si conduitei. In timp, ce motivatia este inteleasa fie ca un asamblu de motive , fie ca proces al motivarii sau imping spre actiuni.
Motivatia este o parghie importanta in procesul autoreglarii individului o forta motrica a intregului sale dezvoltari psihice si umane. Acestea inca selectate si asimilate ca si sedimentate influentele externe si se vor produceri deprinderi de structurare motivationale ale persoanei.
Trebuintele , motivele , dorintele, aspiratiile , interesele, convingerile, idealurile , conceptia despre lume si viata = sunt tipuri de motivatie
Functiile motivatiei:
-de activare interna difuza si de semnalizarea a unui dezechilibru + sau fiziologic fiind specific trebuintelor care debuteaza printr-o alerta interna . La d.m. nu este diminuata si stadiul de neliniste de mare.
-De mobil/ factor declansat al actiunii efective – cea mai prezenta la d.m.
-De autoreglare a conduitei , i se imprima un caracter activ si selectiv – mai puternic reprezentat la d.m. care uneori este hiperactiva si insuficienta selectiva
D.m. trebuie supravegheat si indrumat , sa se formeze algoritmi de satisfacere a trebuintelor.
Tipuri de motivatii= modalitatea si structurarea M, C, trebuintelor, etc.
Trebuintele = structura motivatiei bazale ale personalitatii care semnalizeaza cerintele de reechilibrare in forma unor stari si imbolduri specifice , Se sub impart in :
-trebuinte primare – innascute si au rol de asigurare a integritatii fizice si functionale a organismului , prezenta masiv di la d.m. iar satisfacerea lor scapa de sub controlul satisfacerii normale cu cat deficienta este mai profunda.
Trebuinte primare- biologice ( organice ) –foame, sete; iziologice ( functionale)- miscare, relaxare
Foarte importante sunt trebuintele fiziologice – pentru activitatea de invatare la d.m.
Trebuinte secundare – dobandind in ontogeneza si au rol de asigurare a integritatii fizice si psihice a individului
Se impart in :
-materiale ( de loc, de confort, unelte si instrumente)
-spirituale ( de cuvant, estetice, etice, de realizare a propriei personalitati)
- sociale ( de comunicare, de anturaj, integrare sociala, cooperare0.
Motivele – reactualizarea si transpunerea in planul stadiului de necesitate
Trebuintele –constientizate se transforma in motive de actiune spre satisfacerea trebuintelor.
Exista si motive neconstientizate
Motivatia reprezinta mobilul care declanseaza si sustine energetic si organic actiunea ( fiind mai mare sau mai putin constientizata de individ). Motivul are 2 segmente :
I.se refera la energia si dinamogen ( activ)
II.orientativ si directional pentru activitati ce urmeaza a fi realizata
-o orientare slab energizanta este la fel de ineficienta si ca o energie insuficient directionata
Exista o clasificare a motivelor
-individuale
-sociala ( de grup)
-inferioare
-superioare
-egoiste
-altruiste
Sceste constelatii de motive imprima un caracter complex motivatiei- o statistica contradictorie in impulsurile motivatiei.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Studii sociale. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.