👤

ESEU! Pornind de la imaginile de pe pagina 82,realizează un eseu cu titlul "Viața cotidiană în democrație și comunism" ,cu respectarea strictă a următorului plan de idei :1.Specificul economiei comuniste și al celei capitaliste ; 2.Statele în care s-au aplicat cele două modele ;3.Performanțele celor două modele ; 4.Efectele celor două sisteme asupra cetățeanului de rând; 5.Alegerea modelului economic preferat; 6 Argumentarea alegerii. Documentează-te citind lecția, întrebând părinții /bunicii despre perioada comunistă din istoria României, accesând internetul, în special pagina Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (https://www.iiccr.ro).

Mă poate ajuta cineva vă roogg?? Am mare nevoie!
Dau coroană!
Apăsați pe imagine! ​


ESEU Pornind De La Imaginile De Pe Pagina 82realizează Un Eseu Cu Titlul Viața Cotidiană În Democrație Și Comunism Cu Respectarea Strictă A Următorului Plan De class=

Răspuns :

Răspuns:

Economia comunistă era controlată de stat, cererea și oferta erau reglementate tot de stat, proprietatea privată în economie nu exista sau era insignifiantă. Agricultura era cooperativizată, cu excepția unor mici loturi individuale. Economia capitalistă este una de piață, cererea și oferta sunt libere, proprietatea privată este garantată și inițiativa economică nu este îngrădită de stat. Modele comuniste: URSS și blocul socialist de până în 1989: România ( RSR), Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria, Albania ( după 1989 vor reveni la un sistem de piață). Performanțele au fost diferite: bunurile de larg consum nu satisfăceau cererea în Statele socialiste, în vreme ce alte industrii erau supradimensionate ( industria grea, petrochimia). De aici și lipsa cronică a unor bunuri, a alimentelor inclusiv. In economiile de piață acest fenomen nu exista, cererea fiind acoperită în mod liber de piață. Prin urmare modelul economic de piață este preferabil celui comunist, care limitează cererea artificial, în funcție de planificarea unică. In socialism, cum se vede și din fotografie, bunurile de consum erau insuficiente, alimentele chiar cartelizate ( o cantitate de alimente de bază / lună / individ, nimeni nu putea cumpăra la liber).