Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
1.
a) - x + 3 = - 5 ⇒ - x = - 5 - 3 ⇒ - x = - 8 l : ( - ) ⇒ x = 8
b) x - 7 = - 9 ⇒ x = - 9 + 7 ⇒ x = - 2
c) - 10 - x = - 12 ⇒ - x = - 12 + 10 ⇒ - x = - 12 l ( : ) ⇒ x = 12
d) - 2 x = 8 ⇒ x = 8 : ( - 2 ) ⇒ x = - 4
e) x : ( - 2 ) = 3 ⇒ x = 3 × ( - 2 ) ⇒ x = - 6
f) - 35 : x = 5 ⇒ x = ( - 35 ) : 5 ⇒ x = - 7
____________________________________
2)
a) x + 5 = - 2 ⇒ x = - 2 - 5 ⇒ x = - 7 ∈ Z
b) x - 12 = - 15 ⇒ x = - 15 + 12 ⇒ x = - 3 ∈ Z
c) - 3x = 18 ⇒ x = 18 : ( - 3 ) ⇒ x = - 6 ∈ Z
d) x : ( - 2 ) = 4 ⇒ x = 4 × ( - 2 ) ⇒ x = - 8 ∈ Z
e) 3x = 12 ⇒ x = 12 : 3 ⇒ x = 4 ∈ Z
f) 7 x - 8 = - 22 ⇒ 7x = - 22 + 8 ⇒ 7x = - 14 ⇒ x = ( - 14) : 7 ⇒ x = - 2
______________________________________________________
3. Stabiliți dacă:
a) ecuația - 2x = - 4 are în N soluția x = 2; Adevărat
- 2 × 2 = - 4 (A)
- 2x = - 4
x = ( - 4) : (-2)
x = 2 ∈ N
__________________________________________
b) ecuația x - 3 = 5 are în Z soluția x = 2; Fals
2 - 3 = - 1 ≠ 5 ⇔ x ≠ 2
x - 3 = 5
x = 5+3
x = 8 → soluția ecuației
__________________________
c) ecuația x - 6 = 6 are în Z* soluția x = 0 Fals
Z* ⇔ x ≠ 0
x - 6 = 6 ⇒ x = 6+6 ⇒ x = 12 → soluția ecuației
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Matematică. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.