Explicație pas cu pas:
Notăm cele trei numere cu a, b și c, iar apoi scriem relațiile pe care le deducem din ipoteza problemei:
b=a/2
c=a/3
a+b+c=77
Înlocuim în sumă, pe b și c, și vom avea:
a+a/2+a/3=77
Aducem la același numitor comun, care este 6, și amplificăm pe a cu 6, pe a/2 cu 3 și pe a/3 cu 2:
6a/6+3a/6+2a/6=77
11a/6=77
11a=77*6
11a=462
a=462:11
a=42
b=a/2=>b=42/2=>b=21
c=a/3=>c=42/3=>c=14
Verificăm în sumă cele trei valori obținute:
42+21+14=77
77=77 (A)
=>Valorile obținute sunt corecte.