Răspuns :
Răspuns:
Regimul comunist în România s-a manifestat puternic după cel de-al doilea război mondial.
Astfel, pentru România postbelică specifice sunt numele lui Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu. Primul a urmat la început cu strictețe linia moscovită de impunere a regimului comunist în România la început, dar a încercat să se îndepărteze de aceste practici în ultimii ani de viață. Nicolae Ceaușescu a preluat conducerea după moartea lui Dej, urmând exemplul acestuia și creând un „național-comunism”, cu mare deschidere spre statele din Vest. Acest lucru va avea o durată scurtă, întrucât începând cu anul 1974, național-comunismul alunecă din nou pe panta totalitarismului.
După decesul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, survenit în martie 1965, Nicolae Ceaușescu a fost ales noul Secretar General al PCR (în 1965) și șef al statului în 1967. Denunțarea invaziei sovietice în Cehoslovacia din 1968 și scurta relaxare a represiunii interne, l-au ajutat pe noul lider comunist de la București să-și creeze o imagine pozitivă în țară și în Occident.
Rapida creștere economică, susținută prin mari credite obținute din vest, nu a putut fi menținută și a scăzut gradual în intensitate până s-a ajuns la austeritate și la represiune internă, care au avut ca rezultat Revoluția din decembrie 1989 și prăbușirea regimului comunist și în România.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Istorie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.