Răspuns :
1. Indică sensul din text al expresiei: "să-i fac eu pe plac".
În paragraful în care se găsește expresia "să-i fac eu pe plac" se observă ambiția elevului față de profesor de a nu mai învăța, doar din plăcerea de a îl contrazice.
2. Menționează valorificând textul dat cele două materii preferate ale elevului.
Cele două materii preferate ale elevului sunt: istoria și matematica.
3. Precizează atitudinea copilului în urma exclamației colegilor: "O să te lase corigent", justificându-ți răspunsul cu o secvență din textul dat.
După ce colegii i-au spus "o să te lase corigent", copilul nu s-a speriat de această posibilitate, chiar a și răspuns că nu-i pasă, așa cum se vede în această secvență: "Ei și? O să învăț pe trimestrul al treilea și o să fie silit să îmi dea zece și îmi iese media de trecere."
4. Explică de ce tânărului nu îi plăcea profesorul de matematică.
Tânărului nu-i plăcea ora de matematică pentru că profesorul era "îngânfat" și avea "o solemnitate deplasată", dar și pentru că el vorbea foarte urât cu elevii, așa cum se vede în secvența: "strivindu-ne de același timp în ironii mușcătoare și calificative care ne înjoseau."
5. Prezintă în 30-50 de cuvinte relația elev-profesor, așa cum se desprinde din primul paragraf al textului.
În acest paragraf se desprinde relația elev-profesor a fi una de simpatie, când se învață bine și o altă relație dintre elev și profesor este și cea de frică și în acest caz, înseamnă că unii elevi pot învăța doar de frica profesorului.
6. Redactează un text în care să argumentezi dacă ambiția este sau nu este esențială în atingerea unor obiective folosind informațiile din textul dat cât și raportându-te la experiența personală sau culturală.
După părerea mea, ambiția este esențială în atingerea unor obiective, dacă ea este folosită în mobilizare pentru atingerea lor, însă dacă ambiția este pentru că "Groaza de corigență era mai mare decât repulsia față de antipaticul profesor", în acest caz ea este o ambiție care îngrozește elevul și îl scoate din ritm, pentru că în text el spune: "Rămâneam seara singur în clasă și învățam".
Așadar, ambiția trebuie folosită cu măsură și să fie din inimă, nu doar pentru a dovedi cuiva ceva, sau din frică.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.