👤

2 argumente despre Moara lui Califar ca îți place și de ce
Repede , dau coroana


Răspuns :

Răspuns:

Nuvela este opera epică cultă, în proză, mai întinsă decât schița, cu un singur fir narativ, un conflict concentrat și cu o acțiune mai complicată decât a schiței la care participă mai multe personaje, accentul căzând pe caracterele acestuia, nu pe acțiune.  

           Denumirea de nuvelă provine din limbile franceză, engleză, italiană și latină, unde înseamnă: povestire, noutate, lucru nou.

           Opera ” Moara lui Califar ” scrisă de Gala Galaction este o nuvelă, deoarece prezintă toate particularitațile acesteia.

           În primul rând, textul prezintă o îmbinare a genului epic cu genul liric datorită prezenței unui narator remarcat prin verbe si pronume personale la persoana III. ( +  exemple ).Personajele sunt puține, cărora li se acordă mai multă atenție decât acțiunii: Moș Califar, Stoicea ( + celelalte ).  

           În al doilea rând, acțiunea este concentrată în jurul personajului principal, prezentat în evoluție și în strânsă legătură cu mediul de viață. Tânărul Stoicea pornește spre moara lui Califar, pe parcursul drumului acesta adoarme în pădure visând că ajunsese la moară. Ploaia începuse iar tânărul Stoicea încerca să se trezească dar în zadar, alunecând în al doilea vis al său. Deoarece Mos Califar îl găsește și îl trezește, tânărul Stoicea îl ucide pe acesta, urmând să se arunce în iazul morții.  

         Nu în ultimul rând, modurile de expunere folosite sunt narațiunea, dialogul și descrierea care ajută la caracterizarea lui Stoicea, orfan, sărac și voinic, dar dorința de a se îmbogăți îi aduce moartea.  

          În concluzie, având toate aceste trăsături, se poate afirma că ” Moara lui Califar ” scrisă de Gala Galaction este o nuvelă.

Explicație:

Și aici poți adăuga:

- intriga generează conflicte puternice - exterioare și interioare;

- o clasificare a nuvelei - romantice, realiste, istorice, filosofice;

- reprezentanți ai acestei specii - C. Negruzzi, I.L.Caragiale, I. Slavici, M.Preda ... etc.