Răspuns :
Răspuns:
Tata,este un personaj actant, deoarece, prin acțiunile lui, influențează, în mod pregnant, destinul personajului-narator.
Portretul său este acela al unui părinte preocupat de cultura copiilor săi, pe care îi călăuzește pe drumul cunoașterii prin oferirea diferitelor cărți.
Portretul său fizic este realizat prin caracterizare directă: tatăl are părul ondulat, piepătanat pe spate, dezvăluind o frunte înaltă, ceea ce, conform antropologilor, ar putea sugera inteligența: „M-am uitat la tata, care avea și el părul ondulat pieptănat pe spate, ceea ce scotea la iveală o frunte înaltă, la fel și tatăl verilor mei, doar că al lui era drept.”.
Comportamentul său pune în valoare puterea exemplului personal, de natură să ducă la o conduită pozitivă din partea fiicei sale. Citind des, tatăl devine un adevărat model pentru fiica sa, care tinde să îi imite comportamentul.
Prin caracterizare indirectă reiese pasiunea sa pentru lectură, care îl determină să își cheltuiască ultimii bani pentru o nouă carte. Pentru el, actul lecturii presupune intrarea într-o stare de grație, identificarea totală cu cartea: „o deschidea de parcă ar fi vrut să se mute cu totul acolo, înăuntru. Nici nu mă auzea, dacă-i vorbeam când citea.”.
\aproximativ 190 cuvinte\
sper ca te-am ajutat ,succes!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.