👤

va rog,am nevoie puna maine tema asta este 50% din nota pe care o iau !!​

Va Rogam Nevoie Puna Maine Tema Asta Este 50 Din Nota Pe Care O Iau class=

Răspuns :

Comentariu Iapa lui Vodă de Mihail Sadoveanu

Sadoveanu este considerat un titan al literaturii române pe care a înzestrat-o cu peste 100 de volume, dintre care amintim: Hanul Ancutei,Neamul Soimărestilor, Fratii Jderi, Baltagul,etc.

Povestirea „Iapa lui Vodă”, ocupă prima pozitie în volumul „Hanul Ancutei”, publicat în 1928. Hanul este plin de călători,dintre care unii povestesc întâmplări deosebite, adunate în această carte sub titluri diferite,cum ar fii:Fântâna dintre plopi,Cealaltă Ancută.

Unul dintre călători este comisul Ionită din Drăgănesti,care povesteste o întâmlare trăită de el, intitulată „Iapa lui Vodă”.

Din acest cal cunoscut de însusi domnul Mihalache Sturza ,provenea calul său slab,ciudat, la care se uitau uimiti ceilalti călători.Titlul anticipează deci, subiectul povestirii, neavând alte semnificatii greu de descifrat.

Textul apartine genului epic,deoarece autorul îsi povesteste întâmplarea prin intermediul personajelor care fac actiunea,iar modul principal de expunere este naratiunea. Există cele 3elemente specifice operei epice: naratorul, actiunea si personajele.

Naratorul este autorul care relatează faptele la persoana 1,fiind si personaj al actiunii ,numit personaj narator. De aceea textul capătă caracter subiectiv,faptele reale fiind trecute prin sensibilitatea si imaginatia autorului.

Actiunea este structurată în 2 planuri:

Primul este planul prezentului care infătisează vestitul han al Ancutei plin de călători în care,pe lângă mâncarea gustoasă si vinul vechi de Moldova, oamenii ascultă întâmpăari iesite din comun, petrecute demult.

Al 2-lea plan este planul trecutului, în care apare acelasi han, dar hangită este cealaltă Ancută,iar comisul Ionită este mult mai tânăr, are un alt cal devenit celebru, prin faptul că fusese cunoscut de însusi domnul Mihalache Sturza.Acest procedeu narativ al insertiei unei povesti în interiorul altora, se numeste povestire în ramă, sau povestirea cu sertare,si a fost preluat din tehnica cinematografică.Povestirea introdusă în povestorea ramă este anuntată prin formule specifice de genul:

Asta-i o poveste pe care am sa v-o spun... Dacă veni vorba, am să vă povestesc...

Continutul de idei cuprinde faptele relatate în ordine cronologică si în mod gradat structurat în cele 5 momente ale actiunii.

Expozitiunea:fixează locul,timpul si personajele acsiunii.

La hanul Ancutei,descris cu multe detalii de autor. Se adună mullti călători,dintre care 9, istorisesc întâmplări de demult, printre care se află si povestirea despre iapa lui Vodă. Povestitorul este comisul Ionită, un călător ce poposise mereu la acest han si a cărui povestire cuprinde fapte petrecute demult în uimirea lui Mihai Vodă Sturza.

Intriga:acest personaj principal,prezent în ambele planuri, întâlneste la han un boier cu care bea o oală de vin,mărturisindu-i un mare necaz al său:era neândreptătit de vecinii săi,de generatii întregi în legătură cu proprietatea asupra unei bucăti de pământ. De accea pornise spre Curtea Domnească cu o ultimă sperantă , aceea ca Vodă să-i facă dreptate.Ba mai mult, s-a lăudat că o să-i spună lui Vodă să-i pupe iapa nu departe de coadă,în caz că Vodă nu-i va face dreptate.