👤

De ce se numește Marea tireniană​

Răspuns :

Adâncimea Mediteranei

Aceasta este una dintre cele mai adânci mări: maximă adâncimea Mediteranei - 4404 metri. Spală trei părți ale lumii: Europa, Asia, Africa. Celebrele râuri se varsă în el: Nil, Dunăre, Nipru, Don, Po, Rona... Cele mai mari civilizații din istoria culturii au înflorit pe malurile sale. Și nu poate fi comparat cu nicio altă mare! În memoria omenirii, această mare s-a comportat destul de normal. Iarna a tunat cu furtuni aprige, vara a invitat-o plaje nisipoase în ape calde și blânde. Uneori vulcanii au erupt pe țărmurile sale și în adâncuri, uneori au avut loc urcări și coborâri locale ale fundului. Dar toate acestea nu au făcut schimbări serioase în contururile țărmurilor sale. Cu toate acestea, știința de astăzi nu se mulțumește cu memoria scurtă pe care o are umanitatea; explorează mai detaliat originea Universului (mai detaliat :), în care trăiește și pe care o are și mările pe care plutește. Inclusiv Marea Mediterană.

Stânca Gibraltarului

Natură. Marea Mediterană intră adânc în pământ și este unul dintre cele mai izolate bazine marine. Doar strâmtoarea Gibraltar, îngustă (până la 15 km lățime) și relativ mică (cea mai mică adâncime deasupra pragului este de aproximativ 300 m), o conectează cu Oceanul Atlantic, și prin strâmtorile chiar mai puțin adânci ale Dardanelelor și Bosforului (adâncimi deasupra rapidelor 40-50 m), separate de Marea Marmara, este conectat la Marea Neagră. Canalul Suez asigură numai legături de transport între Marea Roșie și Marea Mediterană; condițiile naturale ale acestuia din urmă nu sunt afectate de canal.

Suprafața Mării Mediterane este de 2,5 milioane de km2, volumul de apă este de 3,6 milioane de km3, adâncimea medie este de 1440 m, cea mai mare este de 5121 m. Ca dimensiune și adâncime, aceasta este una dintre mările semnificative ale Oceanului Mondial.

Linia de coastă a mării este foarte disecată, există multe peninsule și insule (cele mai semnificative sunt Sicilia, Sardinia, Cipru, Corsica, Creta). Peninsula Apennin și insula Sicilia împarte marea în două bazine mari: vestic și estic, (subdivizat în centru și est). Partea de vest a mării este legată de strâmtoarea estică tunisiană și strâmtoarea Messina. Fiecare dintre bazine include mai multe „sub-bazine” numite mări. Acestea sunt mările Alboran, Ligur, Tirren din bazinul vestic; Adriatica, Ionica, Egeea, Levantul * - in centrul si estul.

Relieful fundului mării este destul de disecat. Raftul este îngust, în general nu mai lat de 40 km. Panta continentală este predominant foarte abruptă și tăiată de canioane submarine. Fundul mării din bazinul vestic este o câmpie în care se remarcă monturile subacvatice, în special în Marea Tireniană. Aici, geologii italieni au descoperit recent un vulcan subacvatic necunoscut științei. Este situat la jumătatea distanței dintre Napoli și Sicilia, vârful său se află la 500 m sub nivelul mării. În bazinul estic al mării, se disting o creastă mijlocie complex disecată și o serie de depresiuni de adâncime (lângă insulele Ionice, la sud de Creta și Rodos). Una dintre aceste depresiuni are cea mai mare adâncime.

Marea Mediterană este situată în zona subtropicală, se caracterizează printr-un climat special mediteranean: ierni blânde și veri calde și uscate. Temperatura aerului în ianuarie variază de la 8-10 ° C până la regiunile nordice mare, până la 14-16 ° C pe coasta de sud. În cea mai fierbinte lună - august - cea mai mare temperatură de 28-30 ° C se observă în largul coastei de est.

În timpul anului, vântul nord-vest și vest predomină asupra mării, doar în sud-vest vara - est. Iarna, invaziile ciclonului atlantic sunt frecvente, provocând furtuni. Unele zone de coastă ale mării sunt caracterizate de vânturi locale. La est, există bora "- un vânt rece de nord-est, care uneori atinge forța uraganului; în Golful Lyon, suflă un mistral - un vânt rece, uscat de nord sau nord-est de mare forță, care are aceeași natură. Un vânt fierbinte de sirocco suflă adesea din deșerturile africane, transportă mult praf, iar temperatura aerului crește la 40 ° C sau mai mult. Orografia regiunilor de coastă joacă un rol important în formarea vânturilor locale. Vânturile locale puternice afectează condițiile hidrologice din mare. Acestea provoacă valuri în zonele de coastă, promovează dezvoltarea proceselor de amestec dens (convectiv).

sper ca te am ajutat!