Răspuns :
Răspuns:
=====≈≈≈≈≈=====
Explicație pas cu pas:
- Scriem ecuația reacției chimice.
- Stabilim numerele de oxidare ale elementelor substanțelor.
- Subliniem elementele care își schimbă numărul de oxidare.
- Identificăm dacă se acceptă sau pierd electroni (dacă avem, de exemplu, Cu⁺²→Cu⁰, ne uităm la numerele de oxidare invers, de la dreapta la stânga. 0+...nr. e⁻...=+2. De la 0 la +2 sunt nevoie de 2 electroni, așa că vom scrie pe săgeată +2e⁻. Dacă avem, de exemplu, C⁰→C⁺⁴, la fel, ne uităm invers și observăm că pentru a ajunge de la +4 la 0 trebuie să scădem 4 electroni. Așa că scriem pe săgeată -4e⁻). Atenție la moleculele diatomice. Indicele devine coeficient în ambele părți (vezi clorul de la subpunctul c.)
- Se stabilesc procesele. REDUCERE când se acceptă electroni, iar OXIDARE când se cedează electroni. Pentru procesele de reducere, agenții sunt OXIDANȚI, iar pentru procesele de oxidare, agenții sunt REDUCĂTORI.
- Numărul de electroni acceptați sau pierduți devine coeficient pentru substanțele participante procesului opus (la subpunctul b., Cu cedează 2 electroni, iar 2 devine coeficient pentru substanțele participante la reducere (cele cu Ag) și invers).
- Dacă este cazul, simplificăm coeficienții (subpunctele a., c., d.)
- Se scriu coeficienții și se verifică egalarea cu legea conservării numărului de atomi.
Succes! Îmi scrii în comentarii ce nu înțelegi.
-Mihai
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Chimie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.