Răspuns :
Răspuns:
Istoria ieroglifica’, scrisa de Dimitrie Cantemir in anul 1705, este o istorie secreta, in sensul ca nu numai
numele personajelor, contemporanii autorului, sunt ascunse sub denumiri de pasari si de patrupede, darsi faptele la care se face aluzie in text sunt redate prin alegorii.Cartea este structurata in douasprezeceparti ; incepe cu imprejurarile in care s-a dat lupta pentru tronul Moldovei cu prilejul mazilirii luiConstantin Duca Voda din a doua domnie, in anul 1703, cand a fost ales in locul sau Mihai Racovita, si setermina cu mazilirea acestuia din urma, inlocuirea lui cu Antioh Cantemir in a doua domnie si cuimpacarea temporara a lui Dimitrie Cantemir cu domnul muntean Constantin Brancoveanu. In primaparte se face aluzie la adunarea comuna a boierilor munteni si moldoveni, in anul 1703, cand, dupoamazilirea domnului Moldovei, Constantin Duca, boierii impreuna cu reprezentantii chemati de forma aicelorlalte stari hotarasc alegerea succesorului.Constantin Brancoveanu, domnul muntean, impuneboierilor moldoveni sa aleaga ca domn pe candidatul sau,Mihai Racovita (Strutocamila).Istoriaieroglifica
–
partea a treia si partea a patra .In partea a treia vedem pe boierii moldoveni si munteni,dupa terminarea adunarii, ducandu-se la adrianopol, la demnitarii turci, cu scopul de a dobandi de laacestia investitura si recunoasterea noului domn ales de dansii.Mai intai se adreseaza Camilopardului(Alexandru Mavrocordat), care, prin mare atrecere de care se bucura la demnitarii imperiului otoman, arfi putut castiga, sau, mai bine zis, cumpara recunoasterea domniei lui Mihai Racovita. Se subliniaza inacest capitol in chip alegoric, lacomia demnitarilor turci, aratandu-se ca intreaga carmuire a imparatieieste intemeiata pe lacomie, setea de bani si exploatare.Cu acest prilej, Cantemir enunta, acoperit sialuziv, ideea sfarsitului inevitabil si desigur apropiat al imperiului otoman, datorata coruptiei din sanulsau. Boierii sunt obligati sa plateasca scump pe Mavrocordat, si prin mijlocirea lui, pe ceilalti demnitariturci. Ei obtin in acest fel confirmarea domnniei lui Mihai Racovita de la marele vizir so asteaptaaudienta la sultan, ca sa poate porni spre tara, impreuna cu noul domn. Are loc atunci o a doua adunarea boierilor celor doua tari, in care este infatisat, tot in chip caricatural, Marco-baizade, pretendent latron, care spune ca se trage din Matei Basarab.Urmeaza partea a patra, care cuprinde rascoala trupoelorotomane din Constantinopol, in iulie 1703, turpe care au detronat pe sultanul Mustafa II. Aceastamiscare a intarziat çplecarea spre tara a lui Mihai Racovita, care, in urma schimbarii carmuirii turcesti,avea nevoie de o confirmare.Atunci incearca Antioh Cantemir (Filul), sa surpe in favoarea sa domnia luiRacovita, dar nu izbuteste.Mihai Racovita este primit si confirmat cu o oarecare intarziere cu noul sultansi porneste spre tara cu boierii lui. Ajuns in Moldova, el ramane un instrument in mana marilor boieri,care prada isi exploateaza cumplit pe tarani.Pentru a-si consolida pozitia, boierii munteni si ceimoldoveni, impreuna cu domnii celor doua tari, incheie un tratat de sprijin reciproc, indreptat mai alesimpotriva fratilor Cantemir si a catorva partizani ai lor, care amenintau situatia dobandita de mareaboierime, cu prilejul alegerii noului domn, de care a fost vorba mai sus.Dar cu prilejul banchetului, pecare Cantemir l-a imaginad ca a dat de fiarele si pasarile de prada, cand toti boierii se bucurau debiruinta si de puterea lor nemarginita, are loc pe neasteptate rascoala taranilor din cele doua tari.Mustele (care aici sunt taranii) navalesc la banchet si mananca bucatele boierilor.Cantemir spune ca aavut atunci loc o adevarata ridicare in masa a celor supusi din amandoua tarile romane.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Istorie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.