Răspuns :
Răspuns:
Un text pe care il asociez cu basmul,,Tara Adevararului si Imparatul Minciuna" de Petru Craciub este ,,Popa Tanda" de Ioan Slavici. O caracteristica pe care o au in comun cele doua texte, este reprezentata de oameni care erau ignorantu si superficiali, pe de alta paarte, in twxtul lui Petru Craciun, devin din harnici lenesi si in textul lui Ioan Slavici, devin din lenesi harnici
Explicație:
Asemănarea dintre basme
Basmul "Țara adevărului și împăratul minciună" seamănă cu basmul " Prostia omenească" de Ion Creangă.
În fragmentul de mai jos din "Prostia omenească" asemănarea ar fi că în amândouă se scrie despre prostie și că dacă apuci să spui o minciună, sau o prostie, este greu să mai recunoști că nu este așa de frica de a nu te da de gol.
Fragment din "Prostia omeneasca":
"Şi mergând el bezmetic, fără să ştie unde se duce, după o bucată de vreme, oprindu-se într-un loc, i se întâmplă iar să vadă ceva ce nu mai văzuse: un om ţinea puţin un oboroc deşert cu gura spre soare, apoi răpede-l înşfăca şi intra cu dânsul într-un bordeiu; pe urmă iar ieşea, îl punea iar cu gura la soare, şi tot aşa făcea…".
Ca deosebire aș spune că în "Țara adevărului și împăratul minciună" personajele toate îi țin partea împăratului în minciună, doar un copil îi spune că este gol, dezbrăcat de haine ce erau imaginare, pe când în " Prostia omenească" nimeni nu îl crede pe cel ce vrea să care soarele cu găleata.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.