Răspuns :
Răspuns:
Genul liric cuprinde totalitatea creatiilor literare in care sentimentele, trairile, ideile autorului, sunt comunicate in mod direct, prin intermediul eului liric si al elementelor de expresivitate.
Poezia „Lacul" de Mihai Eminescu se incadreaza in genul liric, respectand trasaturile definitorii ale acestuia.
Explicație:
In primul rand, impletind tema iubirii cu tema naturii, textul
„Lacul” comunica direct sentimente provocate de imposibilitatea intalnirii fiintei iubite. Eul liric, aflat in ipostaza indragostitului visator , este evidentiat prin urmatoarele marci lexico-gramaticale: pronumele person. de pers. I „eu", verbe la pers. singular si plural „trec",„ascult", „sa sarim".
Acesta proiecteaza o intalnire romantica, in cadrul ramane la stadiul de dorinta , provocand tristete naturii feerice, dar intalnirea indragostitului: „Singuratic / In zadar suspin si sufar”.
In al doilea rand, in text apar numeroase figuri de stil si imagini artistice care confera expresivitate si sustin caracterul sugestiv al limbajului. Astfel, personificarile „tresarind in cercuri albe", „inganati de glas de ape",
incadrate in imagini vizuale , dinamice, auditive,
umanizeaza cadrul de natura, care impartaseste trairile eului liric. Lacul devine astfel prietenul care il consoleaza pe indragostitul nefericit. Desi intalnirea nu se petrece, compensatia oferita de frumusetea naturii, transforma tristetea grava intr-o acceptare senina, resemnata.
In concluzie,
textul literar „Lacul" de Mihai Eminescu , apartine genului liric.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.