👤

Care sunt produşi reaction de
dehidrogenare si proponului?​


Răspuns :

Răspuns:

Propanul este compus organic din categoria alcanilor, o hidrocarbură saturată aciclică, cu o catenă alcătuită din trei atomi de carbon legați prin legături simple. Propanul face parte din categoria alcanilor inferiori și în condiții standard de temperatură și presiune este prezent în stare gazoasă. Formula chimică este CH3-CH2-CH3.

Compusul este inodor, așadar pentru a se depista scăpările de gaz de propan, acesta este amestecat cu compuși ai sulfului, numiți mercaptani. Propanul prezintă moleculă nepolară, cu forțe de atracție de tipul forțelor de dispersie. Este unul dintre componentele principale ale gazului petrolier lichefiat (GPL).

Prefixul prop-, utilizat pentru propan și alți compuși organici formați din trei atomi de carbon, a fost derivat de la acid propionic,[3] care la rândul său provine de la termenii grecești protos („primul”) și pion („grăsime”).

Dehidrogenarea este o reacție chimică ce implică eliminarea de hidrogen din molecula unui compus organic, fiind reacția inversă hidrogenării. Este o reacție importantă, deoarece prin intermediul său se pot obține alchene (olefine) plecând de la alcani, care sunt mai puțin folositori și mai inerți ca acestea. Alchenele sunt precursorii aldehidelor, alcoolilor, polimerilor și compușilor aromatici.[1] Procesele de dehidrogenare sunt utilizate pe larg pentru producerea compușilor aromatici și a stirenului în industria petrochimică. Aceste procese sunt extrem de endoterme și necesită temperaturi de 500 °C sau mai mari.[1][2] De asemenea, prin dehidrogenare, grăsimile saturate se transformă în nesaturate. Enzimele care catalizează reacția de dehidrogenare se numesc dehidrogenaze.

Explicație:

sper că te-am ajutat