👤

Se încrucişează un arbust cu frunze mari şi ovale (MMOO) cu un arbust cu frunze mici şi alungite (mmoo). În prima generaţie, F1, se obţin organisme hibride. Prin încrucişarea între ei a hibrizilor din F1, se obţin, în F2, 16 combinaţii de factori ereditari.
Stabiliţi următoarele:
a) genotipul organismelor din F1;
b) tipurile de gameţi formaţi de organismele din F1;
c) numărul combinaţiilor din F2 dublu homozigote; genotipul organismelor din F2 cu frunze mici şi ovale. mmOO,mmOo
d) Completaţi această problemă cu o altă cerinţă pe care o formulaţi voi, folosind informaţii ştiinţifice specifice biologiei; rezolvaţi cerinţa pe care aţi propus-o. Scrieţi toate etapele rezolvării problemei.


Răspuns :

a.Genotipurile soiurilor parentale:

MMOO

mmoo

_________________

Explicatie: În F1 se obtin fructe cu genotipul MmOo si fenotipul:mari si ovale , pt. b scriem tipurile de gameti de la MmOo

____________________

b.MO; Mo; mO; mo

____________________

Explicatie : pentru a obtine generatia filiala 2 (F2) încrucisam intre ei indivizii obtinuti in F1 (adica MmOo×MmOo) , sau mai bine spus : gametii lor, de acolo rezulta 16 combinatii de indivizi) . 4 din acesti 16 indivizi sunt dublu homozigoti ai 4 sunt dublu heterozigoti

________________________

c. Numarul combinatiilor dublu homozigote:

4 /16 combinatii sunt dublu homozigote

__________________

d. Numarul combinatiilor dublu heterozigote din F2

4/16 combinatii dublu heterozigote.

Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Biologie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.


Zone Alte intrebari