Răspuns :
a) 8√2 +4(√5 - 2√2) - 3√5 =
= 8√2 + 4·√5 - 4·2√2 - 3√5 =
= 8√2 + 4√5 - 8√2 - 3√5 =
= 0+√5 = √5
b) 15√3 - 3(√7 + 5√3) -2√7 =
= 15√3 - 3·√7 - 3·5√3 - 2√7 =
= 15√3 - 3√7 - 15√3 - 2√7 =
= 0-5√7 = -5√7
c) √3(√2 - 2√5) + √60 - √24 =
= √3 · √2 - √3 · 2√5 + √(2²·15) - √(2²·6) =
= √6 - 2√15 + 2√15 - 2√6 =
= 0-√6 = -√6
d) √7(√3 - 2√8) + 5√56 - √84 =
= √7 · √3 - √7 · 2√8 + 5√(2²·14) - √(2²·21) =
= √21 - √7 · 2·2√2 + 10√14 - 2√21 =
= -√21 - 4√14 + 10√14 =
= 6√14 - √21
La a) şi b) se înmulțeşte nr. din fața parantezei cu fiecare element din paranteză, în acest caz cu nr. din fața radicalului. Apoi calculăm termen cu termen, adunăm sau scădem termenii care au acelaşi radical.
La c) şi d) înmulțim radicalul cu fiecare element din paranteză şi ne folosim de proprietățile radicalilor (produs de radical este radical din produs). Mai trebuie să scoatem factorii de sub radicalii care au nr. ce se pot descompune în produs de factori. Apoi efectuăm calculele.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Matematică. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.