Răspuns :
Răspuns:
Dimitrie Cantemir reprezintă modelul domnitorului cărturar care s-ar fi putut lăuda mai mult cu succese pe tărâmul academic, decât cu victorii pe câmpul de luptă.
Tinerețea și-a petrecut-o la Constantinopol, în timp ce tatăl său, Constantin Cantemir era domn al Țării Moldovei. Turcii l-au înscăunat pe Dimitrie la vârsta de 37 de ani, în 1710, având încredere în el, dar noul domnitor a încheiat o alianță cu țarul rus Petru cel Mare și a declanșat o campanie militară de eliberare a Moldovei de sub suzeranitatea otomană. Războiul ruso-turc din 1711 s-a încheiat rapid prin înfrângerea armatei lui Dimitrie Cantemir la Stălinești. Domnitorului moldovean nu i-a rămas altă opțiune decât să fugă în Rusia, unde a devenit consilierul intim al lui Petru I și un mare proprietar de terenuri.
Eu cred ca aceasta personalitate a fost de ajutor.)))Nu stiu ce sa mai scriu)
![Vezi imaginea Аноним](https://ro-static.z-dn.net/files/d89/81d821d3d91099f942bd4305dbc1d8a4.jpg)
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Istorie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.