Răspuns :
Răspuns:
a copulativ
b auxiliar
c predicativ
d auxiliar
e auxiliar
Verbele auxiliare (ajutătoare) ajută la formarea modurilor, a timpurilor compuse și a diatezei pasive. Verbe auxiliare sunt: a fi, a avea, a vrea (a voi).
MODURI, TIMPURI COMPUSE ȘI DIATEZA PASIVĂ FORMATE CU AJUTORUL VERBELOR AUXILIAREA AVEAA FIA VREA
perfect compus (modul indicativ)
viitor (modul indicativ)
prezent (modul condițional-optativ)
perfect (modul condițional-optativ)
viitor anterior (indicativ)
perfect (conjunctiv)
perfect (condițional optativ)
perfect (infinitiv)
timpurile și modurile diatezei pasive
conjunctiv (prezent)
conjunctiv (perfect)
condițional-optativ
imperativ
infinitiv (prezent)
infinitiv (perfect)
viitor
viitor anterior
Verbele copulative
Verbele copulative formează predicatul nominal împreună cu o altă parte de vorbire cu funcția sintactică de nume predicativ. Verbul copulativ are rolul unui instrument gramatical, face legătura între predicatul nominal și subiect, fiind purtător de categorii gramaticale (mod, timp, diateză, persoană, număr).
Cel mai întâlnit verb copulativ este verbul a fi. Verbe copulative sunt și: a deveni, a ieși, a rămâne, a ajunge, a se face, a părea, a însemna, a se naște, a se chema, a se numi. Cu excepția verbului a deveni, care poate fi folosit doar ca verb copulativ, toate celelalte verbe pot fi copulative sau predicative, în funcție de context.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.