👤

realizeaza un mini eseu de 5 rânduri despre fier​

Răspuns :

Răspuns:

Fierul este un element chimic metalic, notat cu simbolul Fe (din limba latină: ferrum), ce are numărul atomic 26 și masa atomică 56. Este un metal aflat în prima grupă a metalelor tranziționale. Este elementul chimic cel mai întâlnit pe Terra.

Răspuns:

  Fierul este un element chimic metalic, notat cu simbolul Fe.Este elementul chimic cel mai întâlnit pe Terra, formând cea mai mare parte a nucleului acestei planete.Fierul prezintă patru izotopi naturali. În ordinea abundenței relative, aceștia sunt: 56Fe (91,7 %), 54Fe (5,8 %), 57Fe (2,2 %) și 58Fe (0,3 %).

   Aerul este format din molecule de oxigen care se plimbă dintr-o parte într-alta. Mai simplu spus, atomi de oxigen. Atomul de oxigen are o afinitate foarte mare de electroni. Adică, el vrea să ia electroni de la alți atomi. Dacă acest atom de oxigen întâlnește în cale un atom de aur, nu va reuși pentru că aurul ține foarte strâns de electronii lui. Pe de altă parte, dacă întâlnește în calea lui un atom de fier, va reuși pentru că atomii de fier cedează mai ușor electronii, iar o parte din acești electroni vor ajunge pe atomul de oxigen, formând un ion de oxigen. Pentru că avem acum mai mulți electroni. Pe de altă parte, atomul rămas a devenit și el un ion de fier pentru că a cedat electronic. Avem doi ioni de sarcini opuse și, așa cum știm din legile fizicii, cei doi se vor atrage și vom forma ceea ce noi simplu spunem un oxid de fier. În realitate, procesul este mai complex, pentru ca acest transfer de electroni să aibă loc, el trebuie să fie intermediat de apă. De aceea, ruginirea fierului are loc doar în apă.

      Datorită reactivității sale mari, în natură fierul se găsește în stare pură doar în cazuri foarte rare, de obicei în meteoriții feroși.

Cele mai des utilizate minereuri de fier sunt hematitul, magnetitul, ilmenitul (FeTiO3), sideritul (FeCO3), limonitul (amestec de goethit - α-FeO(OH) - și lepidocrocit - γ-Fe3+O(OH)) și pirita (FeS2).

Cele mai mari zăcăminte de minereu de fier sunt asociate cu așa-numitele formațiuni feroase în benzi (în engleză: Banded Iron Formations).

Minereurile de fier se exploatează atât în exploatări de suprafață, cât și în mine. Cele mai importante exploatări de suprafață se găsesc în America de Sud (în special în Bolivia și Brazilia), în vestul Australiei, în China, în Ucraina și Canada. În ultimii ani, aceste țări au înlocuit treptat țările cu tradiție în extragerea minereului de fier din mine, cum ar fi Franța, Suedia sau Germania. Cel mai important zăcământ de fier se află la El Mutùn în Bolivia, unde se estimează că există cca. 40 miliarde tone de minereu cu un conținut de fier de peste 50 %.[14]

După extragere, minereul se mărunțește și se macină, după care granulele de minereu se sortează după mărime și se sinterizează. Aceasta înseamnă că, sub influența unei călduri foarte mari și cu adaosuri de materiale calcaroase, granulele mici se unesc în bulgări mai mari, poroși. Acest lucru este esențial pentru că, ulterior, granulele fine ar împiedica trecerea normală a curentului de aer prin furnal.

În anul 2000, la nivel mondial au fost produse aproximativ 1 miliard de tone de minereu de fier, valorând cca. 25 miliarde euro. Din această cantitate de minereu s-au obținut aproximativ 572 milioane tone de fontă brută.

Minereurile de fier sunt exploatate în prezent în 48 de țări, primii cinci producători: China, Brazilia, Australia, Rusia și India asigurând 70% din producția mondială totală.

Explicație:

EU AM SCRIS MAI MULTE INFORMATII, alege ce doresti.