👤

Dau coroană!realizează un portofoliu despre școală în Orientul Antic în care să descrieți materiile predate și cum se desfășoară o zi din viata unui elev ,folosiți informații din reviste ,enciclopedii sau de pe internet căutând educație Egiptul antic sau educatia in Mesopotamia​

Răspuns :

Răspuns:

1.Scopul școlilor din Grecia era cu totul diferit față de cel al instituțiilor din Orientul Antic. Dacă în unitățile școlare antice se încerca amplificarea cunoștințelor fiecărui tânăr, în Grecia, acestea se ocupau mai mult cu partea fizică, pregătindu-i astfel pentru a deveni ostași desăvârșiți și buni luptători în arene. Gimnaziile grecești erau complexe sportive de dimensiuni impresionante, având în componența lor multe terenuri de sport, anexe spațioase, bazine, fântâni, statui ș.a., toate situate în afara orașului. La Atena erau trei gimnazii mai importante: Academia – unde Platon și-a întemeiat ulterior școala sa de filozofie; Liceul – unde Aristotel ținea prelegeri de știință și filosofie; și Cinosarges – gimnaziu rezervat metecilor și locul întrunirilor cinicilor.

2.Cultul mortilor in Egiptul Antic

Dincolo de moarte există o lume care poate fi dobândită doar dacă omul se pregăteşte în timpul vieţii. Vechii egipteni erau, din fire, un popor optimist. Ei iubeau viata si se simteau legati de viata de zi cu zi. In acelasi timp, insa, asa cum sublinia si Herodot in Istoriile sale, ei credeau cu tarie in nemurirea sufletului si in viata de dincolo de mormant. Probabil, tocmai de aceea, acest popor cunostea o singura notiune pentru a desemna cele "doua" vieti, respectiv ankh, care inseamna "viata". Pentru egipteni, viata viitoare nu reprezenta altceva decat o continuare a vietii de pe pamant. Singura deosebire intre cele doua stadii ale vietii era aceea ca mortii locuiau undeva in Apus, Imentet, pe cand cei vii traiau in rasarit, pe Nil. Mortii erau "poporul Apusului", Imentiu.

3.Civilizatia egipteana veche a existat aproape 3000 de ani aparent intr-o forma neschimbata ,lasand mostenire capodopere arhitecturale monumentale si comori fabuloase.Piramidele,Sfinxul si mormantul lui Tutankamon sunt admirate si astazi de intreaga lume. Aparut in desert ,Egiptul era la o suficienta distanta de tulburarile Orientului Apropiat.Dupa ce s-a constituit civilizatia egipteana s-a dovedit a fi destul de stabila , conservatoare si longeviva.Desi au eiostat schimbari in viata tarii,acestea au fost atat de lente,incat popoarele antice vedeau Egiptul ca o societate misterioasa,fara varsta.