Răspuns :
Răspuns:
Este fiul lui Zeus. Zeu al artelor si al luminii.
Explicație:
Răspuns:
Agamemnon. Unul dintre principalii eroi ai tradiţiei epice greceşti. Se spune că era fie fiul lui Plistene şi al Eripilei şi nepotul lui Atreu, regele din Micene, fie fiul lui Atreu şi nepotul lui Pelops. Agamemnon şi fratele său, Menelaos, au fost crescuţi, împreună cu Egist, fiul lui Tiest, în casa lui Atreu. După ce Atreu a fost ucis de către Egist şi Tiest, care i-a luat locul pe tronul Micenei, Agamemnon şi Menelaos s-au dus în Sparta. Aici, Agamemnon a luat-o de soţie pe Clitemnestra, fiica lui Tindar, cu care a avut patru copii: Ifigenia, Chrisotemis, Laodice (Electra) şi Oreste. La Homer, numele Ifigenia nu apare, fiind înlocuit cu Ifianasa. Mai tîrziu, Agamemnon a devenit regele Micenei, modul în care a urcat pe tronul înaintaşilor fiind descris diferit în izvoare. Potrivit lui Homer, el i-a urmat lui Tiest la tronul Micenei în mod paşnic, la moartea acestuia. După alţii, Tiest a fost alungat, iar tronul uzurpat. Oricum, Agamemnon figurează în continuare drept cel mai puternic principe din Grecia. Homer aminteşte că a domnit peste întregul Pelopones, sau cel puţin peste o mare parte din acesta, din moment ce la Argos domnea, în aceeaşi vreme, Diomede.
Când Elena, soţia lui Menelaos, a fost răpită de către Paris, iar căpeteniile grecilor au hotărît să o readucă în patrie cu forţa armelor, zAgamemnon a fost numit comandant suprem. După doi ani de pregătiri, armata şi flota greacă s-au reunit în portul Aulis din Beoţia. Aici însă Agamemnon a ucis o căprioară, animalul sacru al zeiţei Artemis. Ca să se răzbune, zeiţa a trimis în rîndul soldaţilor greci o epidemie de ciumă şi a oprit şi vîntul, împiedicînd corăbiile greceşti să ridice ancora. Pentru a potoli mînia zeiţei, Agamemnon a consimţit să facă gestul suprem de a-şi sacrifica propria fiică, pe Ifigenia. Dar, în clipa în care aceasta era pe cale de a fi jertfită, zeiţa a salvat-o de la moarte, trimiţând în locul ei o altă victimă şi transportînd-o în Taurida. Vîntul s-a pornit, iar flota grecească a putut în cele din urmă să iasă în larg şi să se îndrepte spre Troia.
În timpul îndelungatului asediu al cetăţii, Agamemnon a ajuns să se certe cu Ahile, faţă de care, în Iliada, are un rol mai puţin important. Totuşi, Agamemnon reprezintă autoritatea supremă a armatei greceşti, distingîndu-se prin spiritul său cavaleresc, prin curaj, prin caracterul mărinimos şi prin puterea sa, calităţi care, deşi sînt inferioare însuşirilor lui Ahile, fac din el un erou de primă mărime, ce îi depăşeşte pe toţi ceilalţi greci prin demnitate, putere şi maiestate. În Iliada, ochii şi capul său sînt asemuite cu ale lui Zeus, centura sa cu a lui Ares, iar pieptul său cu al lui Poseidon. După cucerirea Troiei, a primit-o ca trofeu de război pe tînăra fiică a lui Priam, Casandra. De la ea a avut doi gemeni, Teledamos şi Pelops. Cu Chriseis a avut un fiu care s-a numit Chrises. Nevrînd să dezvăluie cine era tatăl copilului, Chriseis a spus că îl zămislise cu Apollo.
La întoarcerea în patrie, Agamemnon a fost ucis de către Egist
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Istorie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.