Răspuns :
Răspuns:interviu cu bunicul
- 1.) Care erau libertatile civile? 2.) Ce aveai si ce nu aveai voie sa faci? 3.) Cum va petreceati timpul liber?
- Libertatile civile din perioada comunista erau limitate in functie de statutul social al individului ( functie, pregatire profesionala, gradul de rudenie cu cei din conducerea societatii,...etc). Libertatea de a munci, de a invata, apararea in instanta, libera circulatie in tara, de a alege intre biserica si celelalte culte religioase.
- Aveai voie sa faci orice fara a pune in pericol statul si institutiile sale impuse de lege. Nu aveai voie sa faci : demonstratii, greve, libertatea necontrolata, ascultarea de posturi de radio ce denigra institutiile statului si conducerea de partid si de stat. Timpul liber si-l petrecea fiecare dupa bunul plac ( excursii, vizionare de filme, discoteca etc) in functie de posibilitatile materiale ale fiecaruia.
6.) Care iti este parerea despre locurile de munca si plata muncii din perioada comunista ?
Locul de munca era garantat cu conditia sa -ti indeplinesti in totalitate indatoririle fata de conducerea institutiei si sa ai o conduita corespunzatoare in societate. Plata muncii era suficienta pentru traiul zilnic in conditiile in care piata de bunuri era redusa la maxim, la strictul necesar.
7.) Care erau conditiile de trai in familie ?
In familie conditiile de trai erau in functie de plata obtinuta la serviciu suficiente pentru a cumpara de pe piata cele necesare traiului limitat. Mai exista o alternativa, cea a descurcatului neoficial ( pe sub mana) cand se cumparau de pe piata alimente sau marfuri ( insuficiente pentru toata populatia) la preturi accesibile.
8.) Ai fost fericit in perioada comunista ?
Fericit in perioada comunista a fost acela sau acei care isi depaseau rangul de slujitor al regimului, trebuia sa-ti obti un castig in afara orelor de program, salariul nu era suficient pentru a "ferici" individul sau familia.
9.) Acum este mai bine sau mai rau?
Acum este rau faptul ca nimeni nu-ti garanteaza dreptul la munca, individul are responsabilitatea de a-si obtine acest drept indiferent de metodele sale, castigul fiind nelimitat in functie de pregatirea sa profesionala.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Studii sociale. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.