👤

Împărțiți vă în cinci grupe fiecare grupă este va atribui una dintre următoarele emoții bucurie tristețe frică dezgust furie. Scrieți pe o coala Alba denumirea emoției și notați pe o coală situațiile în care va ajutat iar pe altă coloană situațiile în care nu va fost utilă.​

Răspuns :

Răspuns:

[ îți voi da un exemplu pentru toate ]

Tristețe: Uneori e bine sa fi trist. Tristețea face parte fin tine si nu trebuie sa o ascunzi, dsr uneori multe persoane cred că ești prea sensibil iar acesta este un dezavantaj

Fericirea: Cel mai plăcut sentimet... Ferticirea si ea la randul ei este un sentiment ce face parte fin absolut toată lumea, uneori nu o simiți dar ea e acolo micuța si zâmbește mereu!

Un dezavantaj e atunci când tu ești fericit iar toți îți strică tot sentimentul de bucurie.

Furia: Si furia la randul sau este ceva de toți o au, multe persoane o exprimă prin cuvinte, altele prin gesturi, etc... . Multe persoane o au zi de zi ce nu este așa de bine, altele foarte rar. Un dezavantaj este ca atunci cand ești furios îi poți face pe cei din jurul tau, triști sau chiar furioși.

Dezgustul: Dezgustul e un sentiment pe care nu chiar toți îl au dar încă îl poți simți, si dezgustul îl poți exprima prin vorbe, fapte, gesturi, etc... .

Un dezavantaj este ca dezgustul apare uneori din alimente, mirosuri, etc... .

Frica: Frica sentimentul care îți bagă spaima in tine! Înfricoșător. Sentimentul de frică apare uneori de la animale care par înfricoșătoare, uneori chiar si filme! mai ales cele de groază. Un dezavantaj ce frica ți-l da este ca devi sensibil dar poți capăta curaj!

nu ți-am zis fix unde te-a ajutat fiindcă acum nu știu cum așa doar ți-am zis niste avantaje si dezavantaje si explicați

Răspuns:

Situatiile in care ne-au ajutat aceste emotii:

Grupa 1: bucurie

- Fiind inscrisi la un program de voluntariat, ne-am entuziasmat si am fost foarte bucurosi sa vizitam niste copiii bolnavi de cancer aflati intr-un spital din centrul orasului nostru. Noi am avut compasiune fata de acesti copii, insa datoria noastra era de a-i inveseli si crea o atmosfera cat mai placuta. Bucuria de pe chipurile noastre i-au inveselit si pe acei copii, care au fost dornici sa ne cunoasca si sa se joace cu noi.

Grupa 2: tristete

- Cand ne jucam afara, am zarit un catelus prins intr-un gard. In mare graba am ajuns la el si am incercat sa il salvam. Catelusul era foarte frumos si prietenos. Dupa ce l-am salvat am prins drag de el si voiam sa il pastram, dar acesta avea un lantisor cu adresa sa. Am simtit tristete, dorind sa nu il inapoiem, insa ne-am gandit la ce va simti stapanul acestuia. Chiar daca ne-am simtit tristi, ne-a induiosat gandul ca stapanul isi cauta catelul ratacit. Aceasta emotie ne-a dus cu gandul ca un bun gasit trebuie returnat.

Grupa 3: frica

In vacanta de vara am avut o mica excursie in natura. Un prieten de-al nostru voia sa se catere in copac pentru a lua niste fructe. Din frunzele verzi ca smaraldul aparuse in fata noastra un sarpe care ne privea atent din copac. Deodata pe toti ne-a cuprins frica si fara a mai sta pe ganduri am plecat din calea pericolului.

Grupa 4: dezgust

Orice copil poate manifesta dezgust fata de alte persoane care au un limbaj vulgar, un comportament nepoliticos. De exemplu, un elev din clasele mai mari hartuise un alt elev din clasele primare. Vazand cele intamplate, eu si colegii mei am simtit dezgust fata de comportamentul si atitudinea elevului agresor si l-am chemat pe director. Acel elev a fost sanctionat si i s-a facut dreptate celui neajutorat.

Grupa 5: furie

Chiar daca furia este considerata o emotie dezadaptativa, aceasta este necesara atunci cand vrem sa ne descatusam emotional. Noi am simtit aceasta emotie cand nu am invatat suficient la anumite materii. Eram furiosi pe noi insine, deoarece nu am acordat atentia cuvenita pentru acele materii.

Situatii in care nu ne-au ajutat aceste emotii:

Grupa 1: bucurie

E gresit sa ne bucuram de situatiile aparte la care suntem martori. De exemplu, la ora de limba franceza doamna profesoara parea foarte trista, dar noi ne bucuram de faptul ca este ultima ora si vom pleca acasa. Fara sa tinem cont de sentimentele doamnei profesoare, noi am continuat sa fim veseli si galagiosi. Totusi, ne-a atras atentia faptul ca doamna profesoara nu zambea si intreband-o un elev de ce este trista, acesta a raspuns: ,,Am o situatie dramatica in familie”.

Grupa 2: tristete

Tristetea este o emotie de baza, dar atunci cand este constanta poate duce la depresie. De exemplu, notele obtinute in clasa nu ar trebui sa ne demoralizeze si sa ne demotiveze in ceea ce priveste procesul de invatare. Putem fi tristi o perioada, dar nu ne putem lasa coplesiti de aceasta emotie.

Grupa 3: frica

Emotia acesta daca este foarte intensa poate duce la aparitia unei fobii (de exemplu, frica de inaltimi, de intuneric sau de insecte). Aceasta emotie nu ne ajuta atunci cand ne produce o stare de blocaj emotional.

Grupa 4: dezgust

Dezgustul este o emotie care poate reprezenta o repulsie fata de o anumita categorie de persoane. De exemplu, tindem sa discriminam anumite persoane. Rasismul este o problema la nivel global si trebuie inlaturata/diminuata. Pe noi nu ne-a ajutat aceasta emotie atunci cand am cunoscut o persoana musulmana. Atitudinile noastre au ranit-o, iar noi ne-am simtit rusinati de ceea ce am simtit fata de ea.

Grupa 5: furie

Uneori se intampla sa avem accese de furie din diferite motive. De cele mai multe ori, aceasta furie ne-a adus in situatia de a ne razbuna pe lucrurile sau persoanele din jurul nostru. A arunca, rupe lucrurile materiale sau a jigni pe cineva din cauza furiei nu ne face cinste.

Explicație: Este un exercitiu care intr-adevar se lucreaza pe grupe. Poti da orice fel de situatie vrei. Te gandesti la emotiile pe care le-ai avut si exprimi in scris ce ai simtit. Nu stiu exact cum ar trebui rezolvat acest exercitiu, insa am incercat sa ilustrez situatiile cat mai bine. Deoarece este un exercitiu care se face pe grupe am folosit persoana I, numarul plural.