Răspuns :
Tipuri de raţionamente
1. După direcţia procesului de inferenţă între general şi particular, există inferenţe deductive şi inductive (nedeductive).
Inferenţele deductive sunt acelea în care dintr-un anumit număr de premise este derivată o concluzie care este la fel de generală sau mai puţin generală decât premisele din care a fost obţinută (concluzia nu spune mai mult decât spun premisele din care a fost obţinută).
Inferenţele inductive sau nedeductive sunt acelea în care concluzia este mai generală decât premisele din care a fost obţinută şi chiar dacă premisele sunt adevărate, concluzia obţinută, rămâne, totuşi, probabilă.
2. După numărul premiselor din care se obţine concluzia, inferenţele deductive pot fi imediate şi mediate.
O inferenţă deductivă este imediată dacă şi numai dacă concluzia este derivată direct dintr-o singură premisă, fără nici un alt pas intermediar.
O inferenţă deductivă este mediată dacă şi numai dacă concluzia este derivată din mai mult de o premisă (ex. silogismul şi polisilogismul).
3. În funcţie de corectitudinea logică, inferenţele deductive pot fi valide şi nevalide.
O inferenţă deductivă este validă atunci când din premise adevărate se obţine o concluzie adevărată.
O inferenţă deductivă este nevalidă atunci când premisele pot fi adevărate, însă concluzia este falsă.
4. După felul premiselor inferenţele mediate pot fi ipotetico-categorice şi disjunctivo-categorice.
5. După numărul cazurilor examinate inferenţele inductive pot fi clasificate în: inducţie completă şi inducţie incompletă.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Studii sociale. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.
Zone Alte intrebari
Trebuie Sa Fac Un Proiect Despre Castelul Bran , Si Habar Nu Am Cum Sa Incep.. Are Cineva Vreo Idee?