Răspuns :
Răspuns:
Tudor Arghezi este creatorul unui limbaj poatic nou care si-a pus amprenta asupra poeziei romanesti din secolul al 20-lea, cu volumele ''Cuvinte potrivite'', ''Flori de mucigai''.
Titlul si campurile lexicale din textul poetic sugereaza tema poeziei: creatia.
Poetul defineste opera literara ca o modalitate de reflectare prin diverse procedee artistice a unui univers imaginar.
Poetul transforma realitatea inconjuratoare intr-un adevarat miracol.
Textul poeziei se structureaza pe baza a trei dominante:
- relatia autor-cititor evidentiata prin adresarea directa catre cititor careia poetului i se confeseaza, destainuindu-i intentiile de a crea o carte.
- lumea cartii: poezia este in esenta sens, viata, armonie de sunete si de culor. Poetul se straduieste sa aleaga cuvintele cele mai potrivite, sa exprime intraga intelepciune si bogatie de sensuri. Aceasta idee este exprimata prin metafora ''intelesuri furnicile''. Metafora ''suflete de molecule'' sugereaza realitatea inconjuratoare ce prinde contur in creatie. Poezia este cantec, este armonie de sunete. Ideea de miniatural este sugerata prin epitetul triplu ''micsorata, subtirica si nepipaita''.
- creatia poetica doreste sa realizeze o lume fictiva, reliefata prin metaforele ''tandrete de curcubeie'', ''scama de zare'', ''drojdii de roua'' sugerand astfel armonia de culor, infinitul, prospetimea. Metafora ''nimicul nepipait'' accentueaza dificultatea actului creator de a surprinde in cuvinte o lume inedita
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.