Răspuns :
Răspuns:
A) Mara a venit către noi foarte bucuroasa, după care ne-a povestit cum a luat cea mai mare nota din clasa la testul de la ora de matematica.
b) Nu ți-ai făcut tema?
c) Cățelul doamnei Liana era alb cu pete negre, ca un dalmațian, mic și foarte jucaus, cât de frumos era!
d) Alina nu ne-a anunțat ca petrecerea nu se mai tine miercuri la ora șase după-amiaza.
Explicație:
Propozițiile dezvoltate sunt acelea în care folosești cât mai multe cuvinte și descrii cât mai bine acțiunea de ex:" Zburda pe campiii cu parul in vânt si ochiii aceia verzi sclipitori, pana se făcea seara și trebuia sa meargă către nord."
Vezi? Am folosit cat mai multe cuvinte.
Propozițiile negative sunt cele care conțin "nu" înaintea verbului. De ex: "Eu nu m-am mai dus la scoala ieri". Trebuie sa conțină o negație.
Propozitiile afirmație sunt opusul celor negative. Dacă la cele negative negi ceva, la cele afirmație afirmi ceva,ceva care chiar s-a întâmplat fără negație. De ex "Ieri m-am dus la scoala".
Propozitiile enuntiative sunt cele care se termina cu punct (".") de ex:Maine ma voi duce la scoala. Nu contează dacă este dezvoltata, afirmația sau negativa, contează sa aibă "." la final.
Propozitiile interogative sunt cele care au la final semnul întrebării ("?"). Sunt mai des întâlnite în dialoguri când întrebi ceva, de ex: "Ai mers azi la scoala? ". Nici aici nu contează dacă este dezvoltata, afirmativa sau negativa atâta timp cât are "?" la final și este o întrebare, o curiozitate.
Sper ca te-am ajutat sa înțelegi și ca merit coroana.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.