👤

aspecte geopolitice și demografice ale lumii contemporane​

Răspuns :

Răspuns:

Aspectele geopolitice tin cont de relatiile dintre state, avand ca obiect ansamblul de opinii, optiuni si decizii realizate la nivelul conducerii statelor asupra unor elemente care se refera la viitorul acestora.

In lumea contemporana exista o anumita structura geostrategica formata din mai multe spatii:

  1. spatiul central - denumit si "megapolul mondial" este format din: Europa Vestica, SUA (megalopolisul de pe coasta atlantica si pacifica), Asia de Est (China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore)
  2. spatiul de periferie integrat spatiului central - denumit si "periferia activa" este format din spatiile situate in jurul regiunilor anterior mentionate: Rusia Europeana, cea mai mare parte a Europei, Africa de Sud.
  3. spatiile periferice dominate:
  • periferii "exploatate" - America de Sud, tarile din Orientul Mijlociu.
  • periferii "marginalizate" (subdezvoltate) -
  • periferii "semi-izolate" (bazate pe dezvoltare proprie) - Iran, Irak, Vietnam.

Prin aspectele demografice se face referire la:

  1. numarul de locuitori - statele cu numar mare de locuitori sunt China, India, SUA, Indonezia, Brazilia, Pakistan.
  2. densitatea populatiei - cele mai populate regiuni sunt: coasta atlantica a SUA, vestul Europei, Asia de Sud si de Sud-Est iar arealele cele mai putin populate sunt zonele desertice, zonele reci, zonele padurilor ecuatoriale.
  3. imbatranirea demografica
  4. bilantul (sporul) natural
  5. repartitia concentrarilor urbane - cele mai multe megalopolisuri sunt situate in tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare: SUA, Japonia, China, Mexic, Brazilia.
  6. caracteristicile migratiei - oamenii migreaza pentru a cauta un loc de munca mai bine platit, servicii de sanatate mai bune, un nivel de trai mai ridicat.
  7. religiile intalnite - SUA (protestantismul), Europa (crestinismul si catolicismul), India (hinduismul), China (confucianismul si budismul).