Răspuns :
Răspuns:
Este vorba despre dragostea doctorului Emil Codrescu pentru Adela, o femeie cu douăzeci de ani mai tânără, măritată și divorțată. Cu toate că Adela manifestă pentru Emil simpatie, acesta, delicat și fin, nu crede în posibilitatea unei uniuni.
În ciuda aparențelor, Emil Codrescu nu este un erou excepțional, fiind mai degrabă un intelectual atins de eșec. Din punct de vedere moral, el are totuși o concepție superioară, înțelegând dragostea ca idee.
Eroul o iubește pe Adela și o privește crescând până la vârsta maturității și are șansa de a deveni iubirea vieții ei, însă acest lucru nu se întâmplă. Autorul dă cu măiestrie eroilor săi posibilitatea de a-și duce trăirea iubirii în alte planuri decât cele vulgare, ea rămânând astfel în plan ideal. Eroul este un om obișnuit, care are șansa să vegheze adolescența acestei fete care în mod invariabil se îndrăgostește de el. Doctorul Codrescu nu are curajul să concretizeze iubirea și își ratează astfel șansa vieții.
Lipsa de acțiune și apatia lui Emil Codrescu din partea finală a romanului ascund o problemă profundă. Pentru narator, mama devenise o imagine ștearsă a unei fotografii, fapt care i-a adus o stare de neliniște căreia nu-i găsea o explicație concretă. Percepând feminitatea drept mereu tânără, Codrescu suprapune, cumva, chipul mamei peste cel al iubitei. Astfel s-a ajuns la reprezentarea iubirii într-un soi de prohibit alegoric. Emil Codreanu își cimentează tiparul de incelectual ce abuzează de luciditate și de potențialul deznodământ al faptelor sale.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.