Răspuns :
Perspectiva narativă reprezintă punctul de vedere din care naratorul povestește, unghiul din care privește și interpretează faptele relatate. În fragmentul epic, extras din opera literară "Înmormântarea lui Urcan bătrânul", scrisă de Pavel Dan, autorul apelează la o perspectivă narativă obiectivă, specifică prozei realiste, reflectată prin utilizarea persoanei a III-a, omnisciența și omniprezența naratorului, o viziune "dindărăt" (par derrierè), cu focalizare "zero". Naratorul nu se implică în acțiunea fragmentului, aflându-se în ipostaza de observator, știind totul despre personajele sale, putând fi asemănat cu un Demiurg omniscient și omniprezent.
Obiectivitatea fragmentului dat este susținută de prezența verbelor la persoana a III-a ("plecase", "avea", "cască", "se desprinse") și a pronumelor personale ("-l", "el"). În plus, perspectiva narativă obiectivă derivă și din respectarea timpului cronologic, evenimentele desfășurându-se în ordinea întâmplării lor.
De asemenea, narațiunea este realizată la persoana a III-a, valorificând un episod reprezentativ din viața personajelor, și anume momentul în care Urcăneasa îl vede pe bătrân reîntorcându-se neașteptat din călătorie. Totodată, sunt fixate reperele spațio-temporale ale acțiunii: "În marțea aceea, bătrâna nu-l aștepta pe Urcan. Plecase de acasă de-abia de o săptămână. Trebuia
În marțea aceea, bătrâna nu-l aștepta pe Urcan. Plecase de acasă de-abia de o săptămână. Trebuiasă meargă pe Valea Florilor, pe la Cojocna și prin părțile Clujului și apoi peste trei săptămâni să se întoarcă pe drumul Feleacului la Turda", acestea conferind relatării un caracter creditabil.
Naratorul observă schimbările care se petrec cu personajele sale, rezumându-se la consemnarea lor, fără a interveni asupra trăirilor lor, utilizându-se tehnici analitice indirecte, precum observația comportamentală: "Mai căscă o dată, apoi împlântă fusul în furcă", "Se desprinsese cu greu de pe scaun, căci de ședere îndelungată o dureau oasele". De asemenea, cunoaște și gândurile personajelor sale: "Oare el e, ori numai seamănă?", "„De ce o fi venind așa degrabă?” se întrebă femeia". Astfel, naratorul omniscient, heterodiegetic, are o atitudine detașată în derularea evenimentelor, neimplicându-se afectiv.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.