👤

Reflectează!
In continuare, te rugăm să ne spui ce ai dori să mai afli despre organizarea
spatiulni geografic.​


Răspuns :

Răspuns:

Organizarea teritoriului este echivalenta cu cea de sistematizare a teritoriului dar si cu cea de organizare a spatiului geografic.

Termenul a fost folosit prima data prin secolul al XIX-lea. La nivel european, sunt documente care fac referire la organizarea teritoriului in 1874 in Suedia. In anii 1900, Tarile de Jos au adoptat o lege asupra planurilor de amenajare, iar ulterior, in 1909, Marea Britanie a promulgat primul "Document de planificare a orasului".

Actiunile de organizare a teritoriului (dar si de sistematizare a acestuia) au in vedere criteriul expansiunii, la diferite niveluri:

  • national
  • regional
  • zonal
  • local

De-a lungul timpului, actiunile de organizare a spatiului geografic au avut diferite interpretari:

  • una determinista - are in vedere studiul componentelor naturale asupra societatii, in spiritul determinismului geografic, astfel ca mediul inconjurator (natura) este de fapt, o componenta "determinanta".
  • una din perspectiva consumului de resurse (naturale, energetice, alimentare) dar si asigurarea necesarului de consum pentru populatie.
  • una prin prisma dezvoltarii durabile, in ultima perioada, dezvoltarea tehnologiei care a condus la modificarea raportului natura-societate dar si confruntarea cu alte aspecte: protectia si conservarea mediului.

Tinand cont de cele doua mari categorii ale spatiului geografic, se disting doua tipuri de organizare a spatiului geografic:

  • organizarea naturala - tine cont de capacitarea de autoorganizare a spatiului pentru atingerea unei stari de echilibru.
  • organizarea antropica - este realizata de om si tine cont de nivelul de dezvoltare dintr-o anumita regiune/tara.

Metodologia organizarii spatiului geografic tine seama de cateva etape importante printre care:

  1. analiza spatiului geografic - relatia dintre componentele naturale si cele antropice.
  2. studiul componentelor geografice - pentru imbunatatirea modului de organizare a spatiului geografic.
  3. selectarea unui sistem de indicatori - cuantificarea unor indicatori pentru realizarea unei analize complexe.
  4. elaborarea metodelor si a modelelor de organizare a spatiului geografic - pentru elaborarea scenariilor de organizare a spatiului.