Răspuns :
Răspuns:
Respiraţia este un proces fiziologic fundamental prin care organismele realizează un schimb de oxigen şi dioxid de carbon cu mediul înconjurător. O respiraţie completă include două faze distincte: inspiraţie, adică preluarea aerului (gazelor) din mediul înconjurător în organism, şi expiraţie, prin care se elimină în afara organismului aerul folosit (uzat). Prin respiraţie, oxigenul (O2) din aerul inspirat ajunge la nivelul celulelor, iar dioxidul de carbon (CO2) rezultat este eliminat prin intermediul expiraţiei.
Toate organismele aerobe au nevoie de oxigen pentru a-şi crea energia prin respiraţie, prin metabolismul moleculelor bogate în energie, precum glucoza. Pe Pământ există însă şi organisme anaerobe, ca de exemplu unele microorganisme din lacurile subterane.
Din punct de vedere fiziologic şi biochimic, se pot deosebi: respiraţia externă şi respiraţia internă (sau celulară).
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Biologie. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.