Răspuns :
Răspuns:
In gramatica, gradul de comparatie este o categorie gramaticală specifică adjectivului si adverbului. Sunt trei asemenea grade: pozitiv, comparativ si superlativ
Atenție!
Nu toate adjectivele au grade de comparație, Astfel sunt in primul rand adjectivele relaționale (ex. uniforma școlară ) si cele determinative, adică adjectivele pronominale, în afară de unele nehotarate.
Din adverbe au grade de comparație numai cele de mod ( ex. bine) de cantitate (mult) de loc (aproape) si de timp (curând)
Gradul pozitiv: este forma din dictionar a adjectivului sau a adeverbului (ex. deștept)
Gradul comparativ : In cazul adjectivelor indică faptul că unul sau mai multe obiecte sunt comparate cu ceva (ex. la fel de deștept)
Gradul superlativ : Acest grad indică faptul că însușirea exprimată prin adjectiv sau circumstanță exprimată prin adverb este la cel mai înalt sau mai scazut nivel in raport cu aceeași însușire sau circumstanță luate ca baza
Superlativ aboslut: extrem de deștept
Superlativ relativ: cel mai putin deștept
Superlativ relativ de superioritate: cel mai deștept
Succes!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru web care acoperă despre Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară. Ne vedem data viitoare și nu ratați să marcați.